Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongebruikelijke anabole methoden       Groeihormoon       Eiwitten       Krachttraining & voeding    

1 7 - 1 2 - 2 0 0 9

  Cola vervangen door melk verhoogt IGF-1-spiegel (Br J Nutr. 2009 Oct;102(7):1047-51.)

Als je serieus aan sport doet, dan weet je dat je beter presteert als je de frisdrank uit je dieet gooit en vervangt door bijvoorbeeld karnemelk of gewone melk. Ouwe koek. Maar mocht je desnoods nog motivatie nodig hebben, Deense onderzoekers hebben ontdekt dat je IGF-1-spiegel stijgt als je frisdrank vervangt door melk.

Cola vervangen door melk verhoogt IGF-1-spiegel
Frisdrank is water met - als je alarmerende dierstudies en reageerbuisstudies mag geloven - extra dikmakende suikers [sciencedaily.com August 2, 2005] en smaak- en kleurstoffen. Omdat we ons door commercials laten vertellen wat we in ons lichaam moeten stoppen, drinken we er steeds meer van. Melk drinken we steeds minder.

Wat is nou gezonder? Melk of frisdrank? Om daar achter te komen lieten de onderzoekers, verbonden aan de University of Copenhagen, 11 gezonde jonge mannen van 22-29 jaar oud 10 dagen elke dag 2.5 liter cola drinken. Daarna dronken de mannen een even lange periode dagelijks 2.5 liter halfvolle melk.

Veel dikmakende levensmiddelen verhogen de insulinespiegel en de insulineresistentie. Wat dat betreft scoorden melk en cola even goed. Of, zo je wilt, even slecht. De figuur hieronder vertelt dat beide producten ongeveer eenzelfde effect op de insuline- en glucosehuishouding hadden.


Cola vervangen door melk verhoogt IGF-1-spiegel


Anders is dat met IGF-1, het meest anabole hormoon in je lichaam. Drink je cola, dan gaat je IGF-1-spiegel omlaag, vertelt de figuur hieronder.


Cola vervangen door melk verhoogt IGF-1-spiegel


Niet al het IGF-1 in het lichaam is actief. Vooral het IGF-1 dat vastzit aan het bindingseiwit IGFBP3 is actief. En hoewel het effect niet statistisch significant was, liet melkconsumptie ook de aanmaak van dat bindingseiwit toenemen.


Cola vervangen door melk verhoogt IGF-1-spiegel


De onderzoekers publiceerden eerder de effecten van melk op jongens van 8 jaar. Toen ontdekten de Denen dat melk zorgde voor een forse toename van de IGF-1- en de insulinespiegel. Op kinderen heeft zuivel kennelijk een sterker groeistimulerend effect dan op jong-volwassenen, concluderen de Denen.

Sporters kunnen dus beter melk drinken dan cola, kun je opmaken uit de studie. Los van de eiwitten die je vindt in melk en niet in cola, gebruiken de spieren van sporters IGF-1 om te groeien en te herstellen. De onderzoekers zijn echter niet onverdeeld positief over het effect van melk op de IGF-1-spiegel. Goed, schrijven ze, "low levels of IGF-I are associated with CVD and type 2 diabetes, osteoporosis and cognitive decline". Maar aan de andere kant zijn "high levels of IGF-I associated more or less with noncommunicable diseases such as various cancer forms". De onderzoekers vragen zich daarom af of het wel gezond is om veel melk te drinken.

Er zijn aanwijzingen dat mensen met veel spiermassa minder bang hoeven te zijn voor de schadelijke gevolgen van een hoge IGF-1-spiegel. Maar erg hard zijn die aanwijzingen nog niet. Neem je liever het zekere voor het onzekere? Vlees en plantaardige eiwitbronnen verhogen de IGF-1-spiegel minder dan melk.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken