Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Ongewone anabole middelen       CLA       L-Arginine    

2 8 - 0 5 - 2 0 0 9

  Combinatie CLA en L-arginine: meer spieren, minder vet (J Nutr. 2009 May 13. [Epub ahead of print].)

Als je CLA- en L-arginine-supplementen [structuurformule hieronder] met elkaar combineert, dan zou je daarmee wel eens versneld spieren kunnen opbouwen. We formuleren het voorzichtig, want het onderzoek van Texas A&M University waarop we deze uitspraak baseren is gedaan met ratten, niet met mensen.

L-Arginine
Even het geheugen opfrissen. CLA of Conjugated Linoleic Acid is een mengsel van twee onverzadigde vetzuren, dat van nature in dierlijke producten zitten. In spieren verhoogt CLA de verbranding van vet. In celstudies blokkeert CLA bovendien de 'vetsensor' PPAR-gamma. De afslankende en spieropbouwende werking van CLA is bevestigd in langlopende humane trials. Hoewel de effecten statistisch significant zijn, zijn ze bescheiden. Een jaar suppletie maakt enkele kilootjes verschil.

L-Arginine is een aminozuur dat een sleutelrol speelt in de processen die vet verbranden. Suppletie maakt bovendien spiercellen gevoeliger voor anabole prikkels. De androgeenreceptor werkt bijvoorbeeld beter als er voldoende van argininemetaboliet NO in de spiercel aanwezig is.

In hun onderzoek dat binnenkort verschijnt in de Journal of Nutrition wilden de onderzoekers door proeven op ratten van acht weken oud achterhalen of de afslankende effecten van CLA en L-arginine elkaar versterken. Ze gaven hun proefdieren vijf weken lang een dieet dat of was verrijkt met 1,25 procent L-arginine, of was verrijkt met een niet-actief ander aminozuur. Beide groepen ratten waren weer onderverdeeld in twee subgroepen. De ene kreeg voer dat voor 1,5 procent bestond uit CLA, de andere groep kreeg voer met het niet-actieve vet uit raapzaad. Er waren in totaal dus vier subgroepen.

Hieronder zie je wat er na de vijf weken in de proefdieren was veranderd.


Combinatie CLA en L-arginine: meer spieren, minder vet


De afslankeffecten van CLA en L-arginine vulden elkaar aan, maar versterkten elkaar niet. Er was met andere woorden geen synergie tussen de middelen. Wat dat betreft viel de proef dus tegen.

Wat wel opviel was dat de spiermassa van de dieren door de combinatie wel merkbaar toenam. Dat zie je niet in de tabel als je kijkt naar het effect op de kuitspieren - maar wel als je kijkt naar het effect op het gewicht van het karkas. Dat nam toe in de groep die zowel CLA als L-arginine kreeg, hoewel de vetmassa tegelijkertijd afnam. "We conclude that arginine plus CLA increased axial muscle mass", schrijven de onderzoekers.

In het spierweefsel van de dieren nam de aanmaak van glutamine af. Dat wijst volgens de onderzoekers in de richting van het mechanisme waarlangs de combinatie van CLA en L-arginine de spiermassa laat groeien: de combinatie van CLA en L-arginine laat de spiercel zuiniger met aminozuren omgaan. L-Arginine activeert in proeven het anabole sleutelmolecuul mTOR in spiercellen. In vetcellen doet CLA hetzelfde. Misschien, denken de onderzoekers, versterken beide middelen elkaars effect op mTOR. En werken CLA en L-arginine dus misschien toch synergetisch.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken