Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Psychologie       Adoniscomplex     Anabolen & Risico's  Anabolen & risico's     Anabolen & Studies  Anabolen & studies    

0 8 - 0 1 - 2 0 0 9

  Combinatie efedrine en anabolen wordt fitnesskampioene fataal (Forensic Sci Int. 2008 Dec 23. [Epub ahead of print].)
Onderzoekers moeten nauwkeuriger naar anabolen en andere ergogene middelen gaan kijken als ze de sterfgevallen van jonge sportieve vrouwen onderzoeken. Het gebruik van lichaamsveranderende drugs onder vrouwen zou wel eens wijder verbreid kunnen zijn dan we vermoeden. Tot die conclusie komt de Zweedse patholoog Ingemar Thiblin binnenkort in het tijdschrift Forensic Science International, in een artikel waarin hij de verdachte dood van een 29-jarige Zweedse fitnesskampioen bestudeert.
Combinatie efedrine en anabolen wordt fitnesskampioene fataal
Thiblin bestudeert al sinds de jaren negentig de relatie tussen sterfte en anabolen. Hij publiceerde over de relatie tussen vuurwapengeweld en anabolen, moord en anabolen, en zelfmoord en anabolen. In Forensic Science International vertelt hij wat hij heeft ontdekt toen hij het lichaam onderzocht van de nationale fitnesskampioene van Zweden, die dagen nadat ze een belangrijke Zweedse wedstrijd had gewonnen.
De vrouw was dood in haar slaapkamer gevonden. Ze was ooit veroordeeld voor prostitutie en handel in anabolen. Anabolen kwamen ook terug in het dagboek dat onderzoekers in haar woning vonden. Volgens het dagboek had de atlete tussen september van het vorige jaar en mei van het jaar waarin ze stierf negen verschillende anabolen gebruikt. In het dagboek schreef de atlete dat ze zich soms "leeg" voelde, maar repte met geen woord over zelfmoordneigingen. In haar bloed vonden de onderzoekers geen sporen van alcohol of drugs. Ze sloten zelfmoord door een overdosis middelen dus uit als doodsoorzaak.
Combinatie efedrine en anabolen wordt fitnesskampioene fataal
In haar urine vonden de onderzoekers wel de bewijzen van anabolengebruik. De kampioene had abnormaal veel testosteron in haar urine. Daarin vond Thiblin ook sporen van [behoorlijk veel] boldenon en stanozolol. In haar bloed vonden de onderzoekers het stimulerende efedrine.
Haar lichaam was zoals je van een fitnesskampioene kunt verwachten: gespierd, weinig vet en siliconenimplantaten. Haar lever, nieren en longen waren groter dan normaal, haar uterus en bijnieren juist kleiner. Haar hartspier was normaal.
De onderzoekers houden het erop dat een plotse hartaanval een einde aan het leven van de atlete had gemaakt. Waarschijnlijk was er al sprake van een ontstekingsproces in de hartspier. In de hartspier vonden de onderzoekers immuuncellen die op ontstekingsprocessen wijzen. Die waren uiteindelijk dodelijk geworden door het gecombineerd gebruik van anabolen en efedrine.
Als ogenschijnlijk kerngezonde vrouwen door een hartaanval sterven, dan moeten pathologen niet automatisch uitgaan van een natuurlijke dood, aldus Thiblin. "We believe that there is need both for increased surveillance and for research regarding the adverse effects of doping agents, including their possible role in lethal poly-drug misuse."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken