1 3 - 0 9 - 2 0 1 0
Combinatie koolhydraten en cafeïne versnelt spierherstel na training (J Appl Physiol. 2008 Jul;105(1):7-13.)
Sporters kunnen cafeïne niet alleen gebruiken om tijdens een training beter te presteren. Volgens een humane studie van RMIT University in het Australische Bundoora helpt het stimulerende alkaloid ook bij herstel van zware lichamelijke inspanning. In combinatie met koolhydraten versnelt cafeïne de aanmaak van glycogeen in uitgeputte spiercellen.
De onderzoekers reduceerden de hoeveelheid glycogeen in de spiercellen van 7 doortrainde triathleten en wielrenners door hun proefpersonen te laten fietsen totdat ze niet meer konden. Daarna gingen de sporters aan tafel zitten en begon de eigenlijke proef.
In een spanne van 4 uur aten de proefpersonen 4 gram koolhydraten/kg lichaamsgewicht in de vorm van repen, gels en sportdranken. De ene keer bleef het daarbij [CHO], de andere keer slikten de proefpersonen daarbij cafeïne [CAF]. In totaal slikten de proefpersonen 8 mg cafeïne/kg lichaamsgewicht. Ze verdeelden die dosis over 2 innames.
Tijdens de herstelperiode namen de onderzoekers biopsies uit de beenspieren van de proefpersonen. Ze zagen dat cafeïne de snelheid waarmee de spiercel glycogeen aanmaakte met maar liefst 66 procent verhoogde.
Cafeïne verhoogde in het bloed van de proefpersonen de concentratie insuline en - in mindere mate - glucose.
Duurinspanning verhoogt in de spiercel de activiteit van de enzymen AMPK en CaMK. Beide enzymen spelen een rol in de opname van energie door spiercellen. Cafeïne zorgde voor een extra activatie van CaMK.
De onderzoekers sluiten niet uit dat ook AMPK een rol speelt bij het effect. Uit studies van andere onderzoekers concluderen ze dat ze misschien naar de verkeerde variant van AMPK hebben gekeken.
"After a bout of glycogen-depleting exercise caffeine coingested with CHO has an additive effect on rates of postexercise muscle glycogen accumulation", vatten de onderzoekers samen. "The overall rate of resynthesis observed in the present investigation with caffeine ingestion is, to the best of our knowledge, the highest reported for human subjects under physiological conditions. Whether lower doses of caffeine can increase postexercise glycogen resynthesis rates to the same extent remains to be determined."
|