3 1 - 0 8 - 2 0 0 7
Commercieel pectinepoeder doodt kankercellen (nutraingredients.com 21/08/2007)
Prostaatkankercellen plegen tot veertig keer vaker zelfmoord als ze in reageerbuizen worden blootgesteld aan het pectinepoeder FPP. Dat schrijven onderzoekers van de University of Georgia in Glycobiology. [Glycobiology. 2007 Aug;17(8):805-19.]
FPP of fractionated pectin powder is gewoon in de handel. De voedingsindustrie maakt graag gebruik van pectines als geleermiddel en stabilisator. Je vindt pectines, meestal gemaakt uit schillen van citrusvruchten of appelpulp, in jams en verdikte zuivelproducten.
Pectines behoren tot de hulpstoffen die de industrie graag gebruikt, maar waarover consumenten een vervelend gevoel hebben. Vulmiddelen, stabilisatoren, smaak- en geurstoffen - consumenten vinden diep in hun hart dat die niets toevoegen aan levensmiddelen. Deze ontdekking komt voor de industrie dus als geroepen.
Overigens ontdekten de onderzoekers dat niet alle pectine-applicaties prostaatkankercellen bestrijden. Toen ze de zijketens van het FPP afknipten verdween de kankerremmende werking van het pectine. Het productieproces en de structuur van de pectines bepalen hun effect.
"Even though we hear constantly that we're supposed to eat lots of fruits and vegetables, it wasn't until we started working on these studies that it finally hit home how really important that was", zegt onderzoeksleider Debra Mohnen. "By simply increasing your intake of fruits of vegetables, you're going to get a lot of pectin and you're going to get all of the other beneficial phytochemicals at the same time."
0 2 - 0 9 - 2 0 0 7
Nieuw: rijstcracker met wespen (Reed 30-08-2007) [Offline]
Ze bevatten meer olie dan normale crackers en hebben bovendien "een wespachtig aroma". Een Japanse wespenfanclub in het Japanse Omachi heeft wespen aan rijstcrackers toegevoegd, en die als novel food op de markt gebracht.
"Jongeren weigeren de crackers te eten als ze de wespen zien", aldus de voorzitter van de wespenfanclub die de Digger Wasp Rice Crackers in de stad uitdeelde. "Maar ouderen zijn er gek op. We hebben al een bestelling gekregen van een verzorgingstehuis."
2 9 - 0 8 - 2 0 0 7
Martijn Katan: "Volkomen absurde" regelgeving rond gezondheidclaims remt innovatie" (Reed 24-08-2007) [Offline]
De voedingsindustrie schiet niet erg op met het maken van gezondere producten. Dat vindt Martijn Katan, de meest vooraanstaande voedingswetenschapper van Nederland. Katan deed zijn uitspraken in een interview met Jan-Hein Strop van het Financieele Dagblad.
Katan wijt het achterblijven van grote innovaties aan de gebrekkige mogelijkheden van bedrijven om nieuwe, gezondere producten te patenteren. "Omdat er geen bescherming is van het intellectuele eigendom van gezond voedsel, is iets nieuws maken onzeker en duur", zei Katan. "Alleen bacterien in bijvoorbeeld een yoghurtdrankje kun je patenteren. Daarom laat de industrie het liggen. Dat is een enorm verschil met de farmaceutische sector."
De regelgeving rond gezondheidsclaims helpt de bedrijven niet, zegt Katan. De regels die voorschrijven wat een producent op de verpakking van voedsel mag zetten zijn volgens Katan "volkomen absurd".
"Je mag niet zeggen: vitamine C voorkomt scheurbuik. Maar het is wel zo! En je mag wel allerlei halve waarheden suggereren. Zo jagen bedrijven elkaar op met slecht bewezen gezondheidsclaims. De brutaalsten zetten de toon, zonder dat hun claims gebaseerd zijn op grondige research."
De overheid dwingt bedrijven om slap te reutelen in hun advertenties. Geloof het of niet, maar ook als er in PubMed twee dozijn studies liggen waaruit blijkt dat stofje A zorgt voor een paar kilootjes minder vet, dan mogen bedrijven niet naar die studies verwijzen.
Dat staat in de Code voor de Aanprijzing van Gezondheidsproducten. Artikel 35 van de code luidt: "In reclame-uitingen voor producten voor gewichtsbeheersing c.q. vermageringsmiddelen, -dieeten of -methoden, mag de mate of de snelheid van het gewichtsverlies die men per tijdseenheid zou kunnen afvallen niet worden vermeld".
Funest is ook artikel 10. "In reclame-uitingen voor gezondheidsproducten zijn gezondheidsgerelateerde aanprijzingen alleen toegestaan indien er op geen enkele wijze, direct of indirect, sprake is van een aanprijzing met geneeskundige inhoud of een toespeling daarop."
Vandaar dat verkopers van supplementen niet van Vadertje Staat mogen zeggen: Vitamine C voorkomt scheurbuik.
|
|
|