Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining       Hitte       Duursport & supplementen       Duursport & voeding    

1 0 - 0 8 - 2 0 0 9

  Complete maaltijd beste rehydratiestrategie (J Am Coll Nutr. 2007 Oct;26(5 Suppl):592S-596S.)

Hoe sneller sporters na een training bij warm weer hun verloren vochtreserves aanvullen, des te sneller herstellen ze. De beste manier om dat te doen is via volwaardige voedingsmiddelen die je consumeert tijdens een complete maaltijd. Dat zegt bewegingswetenschapper Rick Sharp van Iowa State University in een overzichtsstudie,
Complete maaltijd beste rehydratiestrategie
die twee jaar geleden verscheen in de Journal of the American College of Nutrition.

Als je niet teveel vocht bent verloren, dan is water de beste manier om dat aan te vullen. Maar verlies je veel vocht, dan drink je van water niet genoeg. Je drinkt meer van een vloeistof als die een smaakje heeft, en nog meer als er een beetje glucose en zout aan is toegevoegd. De figuur van hieronder vertelt hoeveel jongens dronken, nadat die drie uur in een omgeving van 35 graden aan duursport hadden gedaan. Alleen van het drankje in de rechterkolom dronken ze genoeg om hun vochtreserve te herstellen.


Complete maaltijd beste rehydratiestrategie


Maar ook als je electrolyten en suikers aan toevoegt hebben drankjes als nadeel dat het lichaam het vocht dat je toevoert weer snel via de urine verliest. Neem je dat vocht in via een maaltijd waarbij je water drinkt, dan gebeurt dat minder snel. Dat vertelt de figuur hieronder. Hij heeft betrekking op volwassenen, die eerst twee procent van hun lichaamsgewicht in de vorm van vocht verloren en dat daarna weer aanvulden via sportdrankjes of een maaltijd met extra water. Je kijkt naar het volume van de urine.


Complete maaltijd beste rehydratiestrategie


De sportdrankjes en de maaltijd herstelden de hoeveelheid vocht in het lichaam even snel. Maar zoals je hieronder ziet was het effect van de drankjes minder blijvend dan dat van de maaltijd.


Complete maaltijd beste rehydratiestrategie


Vocht verliezen is niet alleen water kwijtraken, concludeert Sharp. Om de cellen van je lichaam weer genoeg water te geven, heb je kennelijk nog veel meer stoffen nodig dan alleen water en de electrolyten en suikers in sportdrankjes.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken