Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & leefstijl       Testosteron & suppletie       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

0 1 - 0 7 - 2 0 0 9

  Dierstudie: continu aan de kuur, testes blijven jong (Proc Natl Acad Sci U S A. 1999 Dec 21;96(26):14877-81.)

Chemische sporters die het grootste deel van hun leven aan de kuur zijn, krijgen aan het einde van hun carriere als anabolengebruiker een verrassing: hun testes maken nog net zoveel testosteron aan als toen ze nog jong waren. Hun anabolen hebben de veroudering van hun testes gestopt. Tenminste, dat zou je kunnen je afleiden uit een dierstudie, die een decennium geleden verscheen in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

Neem je androgenen, dan houden je testes ermee op. De synthetische androgenen maken je hersenen wijs dat de concentratie testosteron in het lichaam zo hoog is, dat de testes niet meer hoeven te werken. De hypofyse stopt de aanmaak van LH en FSH, die de Leydigcellen in de testes aanzetten om testosteron te maken. De testikels krimpen, en de aanmaak van zaad en hormoon stopt. Foute boel, zeggen artsen. Met een beetje pech herstelt die aanmaak zich nooit meer.

De voorzichtigheid van artsen is gebaseerd op medische gevalsstudies, waarin de hormoonhuishouding van ex-anabolengebruikers inderdaad niet meer herstelt. In de literatuur kun je lezen over bodybuilders die, nadat ze een jaar clean zijn geweest, nog steeds onvruchtbaar zijn. Soms helpt behandeling met een ouderwets medicijn als clomifeen of het nieuwerwetse LHRH. Soms ook niet.

Endocrinologen van Johns Hopkins University wilden het effect van exogene androgenen op een fundamenteler niveau onderzoeken, en deden dus een proef met ratten. Toen de ratten drie (young) en dertien maanden (aged) oud waren, kregen ze een implantaat dat testosteron afgaf - genoeg om hun eigen aanmaak te onderdrukken. Na acht maanden - eenderde van een labrattenleven - haalden de onderzoekers de implantaten weg. Ze wachtten een paar maanden om de endocrinologie van de dieren te laten herstellen, en keken vervolgens hoeveel testosteron de dieren aanmaakten. Ze vergeleken de testosteronspiegel met die van ratten die niet waren behandeld.

In de figuur hieronder zie je links de testosteronspiegel van controledieren. De oudere ratten maakten minder testosteron dan de jongere. Dat is normaal. Hoe dat kan, dat is onbekend. Aan de LH-spiegel ligt het in ieder geval niet: oudere organismen maken nog net zoveel LH aan als jongere.

In het midden zie je de lichaamseigen aanmaak tijdens de toediening van exogeen testosteron. Die is nul komma nul.

Rechts zie je de aanmaak bij de dieren nadat de implantaten waren verwijderd. Zoals je ziet maken de oudere ratten nog net zoveel testosteron aan als de jongere dieren.


Dierstudie: continu aan de kuur, testes blijven jong


In de opgestarte testes werken alle enzymen, die betrokken zijn bij de aanmaak van testosteron, alsof de testes jonger zijn. Je ziet hieronder bijvoorbeeld het effect van exogene toediening op 17alpha-hydroxylase [het enzym dat pregnenolone omzet in 17alpha-hydroxy-pregnenolone], C17-20-lyase [het enzym dat 17alpha-hydroxy-pregnenolone omzet in DHEA] en 3beta-HSD [het enzym dat DHEA omzet in androstenedione].


Dierstudie: continu aan de kuur, testes blijven jong


De onderzoekers vermoeden dat testes verouderen doordat ze actief zijn. Misschien komen bij de productie van testosteron en zaad vrije radicalen vrij die weefsels beschadigen, opperen ze. Maar welk mechanisme ook werkzaam is, de testes van anabolengebruikers zouden wel eens een gelijkenis kunnen vertonen met de spreekwoordelijke tweedehands auto die van een oud dametje is geweest. Heeft altijd in de garage gestaan en is bijna nooit gebruikt.

Mensen zijn natuurlijk geen ratten. In studies onder ex-anabolengebruikers, die al een jaar of langer geen anabolen meer gebruiken, vinden onderzoekers soms wel degelijk verlaagde hormoonspiegels.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken