1 8 - 0 1 - 2 0 1 0
Creatine is myostatinblokker (Mol Cell Endocrinol. 2009 Dec 22. [Epub ahead of print].)
De chemische sport wacht met ingehouden adem op de komst van de myostatinblokkers. Myostatinblokkers zijn nieuwe spierversterkende middelen die het eiwit myostatin in de spierweefsels saboteren en zo zorgen voor een fikse toename van de spiermassa. Volgens een humane studie die binnenkort verschijnt in Molecular and Cellular Endocrinology is er al lang en breed een supplement op de markt dat precies op die manier werkt. Als je het onderzoek mag geloven, is good old creatine een myostatinblokker.
De auteurs van de studie zijn sportwetenschappers van Arak University in Iran. Ze vroegen zich af hoe creatine [chemische structuur hiernaast] nu precies werkt. Volgens de meeste wetenschappers is creatine niet meer dan een accu die spiercellen voorziet van meer energie en vocht. Daarom wordt je spierweefsel tijdens een creatinekuurtje enkele kilo's zwaarder en word je in de gym sterker, maar dat effect is tijdelijk. Stop je met gebruik, dan verdwijnt alle winst als sneeuw voor de zon. Maar volgens een kleine groep onderzoekers doet creatine veel meer. Creatine zou ook de aanmaak van spiervezels stimuleren.
De onderzoekers deden een proef met 27 mannelijke studenten. Daarvan deden 8 studenten niets. Dat was de controlegroep.
De overige 19 studenten trainden 8 weken met gewichten. Drie keer per week moesten de studenten naar de gym, waar ze met 6 basisoefeningen - bench-press, lat-pulldown, biceps-curl, leg-press, knee-extension en leg-curl - hun belangrijkste spiergroepen onder handen namen. De studenten trainen op 60-70 procent van hun 1RM, en deden per oefening 3 sets. Tussen de sets mochten de studenten maximaal 2 minuten rusten.
De helft van de trainende studenten slikte creatine. De eerste week namen de studenten dagelijks per kilo lichaamsgewicht 0.3 g creatine, de overige weken namen ze dagelijks 0.05 g creatine per kilogram lichaamsgewicht. Je kunt al op je vingers uittellen dat de proefpersonen die trainden een beetje gespierder en sterker werden, en dat suppletie met creatine die effecten groter maakte.
Tijdens de proef maten de onderzoekers in het bloed van de proefpersonen de concentratie myostatin. Trainen met gewichten verlaagde die concentratie, en trainen met creatine verlaagde die concentratie nog meer.
De onderzoekers maten ook de concentratie van het eiwit growth and differentiation factor-associated serum protein-1 [GASP-1]. Dat eiwit neutraliseert myostatin. Er is een patent waarin onderzoekers beschrijven hoe je door toediening van synthetische versies van dat eiwit spiergroei kunt bewerkstelligen. [United States Patent 7,192,717] Hoe dan ook, de aanmaak van GASP-1 nam toe door krachttraining, en nam extra toe door de combinatie van krachttraining met creatine.
De onderzoekers concluderen dan ook dat creatine spieren niet tijdelijk oppompt. Creatine is een heus anabool, dat ook zorgt voor meer aanmaak van spiereiwitten. "Decreasing myostatin and inhibiting its function by GASP-1 may play an important role in increasing muscle strength and mass by resistance training", schrijven ze. "Supplementation with creatine resulted in greater increases in muscle mass and strength, and these improvements were accompanied by more decreased myostatin levels."
|
|
|