0 5 - 1 2 - 2 0 1 0
Crocetin, de energiebooster uit de Kaapse jasmijn (Nutr Res. 2009 Mar;29(3):145-50.)
Uit de sierplant Kaapse jasmijn - wetenschappelijke naam: Gardenia jasminoides - [hieronder] komt het aan lycopeen en bètacaroteen verwante crocetin [structuurformule ook hieronder]. Volgens fysiologen van Osaka City University werkt die carotenoïde in doseringen van 15 mg/dag als een pepmiddel. Het verbetert de prestaties bij vermoeidheid.
De onderzoekers zijn verbonden aan het 21st Century COE Program Base to Overcome Fatigue. Dat programma is in het leven geroepen door de Japanse overheid om middelen te vinden die karoshi moeten voorkomen. Karoshi is het fenomeen dat werknemers zich letterlijk doodwerken en overlijden achter hun bureau. In het project bestuderen de onderzoekers of dat ze via supplementen of functional foods zoals EGCG, Q10, citroenzuur, cafeïne en ribose kunnen voorkomen.
Merkwaardig genoeg richt het project zich vooral op het verhogen van het uithoudingsvermogen. Effectiever zou het aanpakken zijn van ondernemingen die hun werknemers de dood in drijven, vinden wij, de onnozele samenstellers van dit webmagazijn. Maar wij hebben er natuurlijk geen verstand van.
De onderzoekers gaven 7 mannen en 7 vrouwen 8 dagen achtereen dagelijks een placebo, 3 gram vitamine C of 15 mg crocetin. De stoffen waren verdeeld over 8 capsules. Op dag 8 onderwierpen lieten de onderzoekers hun proefpersonen 2 keer 2 uur fietsen. Een half uur nadat de proefpersonen van start waren gegaan en een half uur voordat de verzoeking was afgelopen [en de proefpersonen dus vermoeid waren] moesten ze 10 sec zo hard fietsen als ze konden.
Op die dag namen de proefpersonen halverwege de test hun supplementen in.
Suppletie met crocetin verhoogde de maximale snelheid onder vermoeiende omstandigheden. Bij de mannen, niet bij de vrouwen.
Een mechanisme waarlangs crocetin de prestaties verbetert hebben de onderzoekers niet gevonden. Ze ontdekten wel dat tijdens rust crocetin de hoeveelheid vrije vetzuren in het bloed verhoogt.
|
|
|