Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining       Krachttraining       Psychologie       Cortisol    

2 4 - 0 5 - 2 0 0 9

  Cursus 'Omgaan Met Stress' verlaagt cortisolspiegel sporters (Ann Behav Med. 1998 Spring;20(2):92-8.)

Een eenvoudige psychologische cursus verlaagt de cortisolspiegel van zwaar trainende sporters. Het effect is zo groot dat de sporters zich ook beter voelen. Dat schrijven Amerikaanse sportwetenschappers in een wetenschappelijke studie, die alweer elf jaar geleden verscheen in de Annals of Behavioral Medicine.

Cortisol
Cortisol - structuurformule hiernaast - is een slecht hormoon voor sporters. Cortisol remt "the action of insulin-like growth factors on satellite cells which may negatively affect continuous muscle regeneration following high intensity exercise". Cortisol remt het immuunsysteem en verhoogt zo de kans op ziekte. Cortisol verhoogt de kans op blessures. Drie redenen waarom sportwetenschappers al jaren zoeken naar technieken en middelen die de aanmaak van cortisol inperken.

In 1995 publiceerde Frank Perna een onderzoek onder Amerikaanse Olympische wielrenners en roeiers, waaruit bleek dat die na training meer cortisol aanmaakten als ze in hun leven stress ondervonden. Drie jaar later, in 1998, borduurde Perna verder op die studie voort. Als life stress de aanmaak van cortisol verhoogt, zouden de psychologische technieken die therapeuten hebben ontwikkeld op stress onder controle te krijgen de cortisolspiegel dan weer kunnen verlagen? Vroeg Perna zich af.

Om die vraag te beantwoorden deed Perna een proef met 34 roeiers, die zich op dat moment voorbereidden op het wedstrijdseizoen, en zwaar en veel trainden. Hun cortisolspiegel was dan ook hoger dan normaal. De helft van de sporters kreeg een cursus in cognitive-behavioral stress management (CBSM), de andere helft niet. De cursus bestond uit zeven sessies van drie kwartier, waarin de sporters informatie kregen over wat stress precies is en leerden over visualisatietechnieken, ontspanningstechnieken en manieren om stress van zich af te schrijven.

De figuur hieronder laat zien wat er met de cortisolspiegel 's morgens vroeg bij beide groepen gebeurde nadat de cursus was afgelopen.


Cursus 'Omgaan Met Stress' verlaagt cortisolspiegel sporters


Door de cursus werd de cortisolspiegel dus lager. De proefpersonen voelden zich bovendien beter. Dat zie je in de onderstaande grafiek.


Cursus 'Omgaan Met Stress' verlaagt cortisolspiegel sporters


Psychologische technieken verlagen de cortisolspiegel. Maar is dat effect zo sterk, dat ook de prestaties van sporters beter worden? Of de kans op blessures vermindert? Die vraag probeerde Perna een paar jaar later te beantwoorden in een andere studie. Maar die bewaren we voor morgen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken