Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Medische horror       Gevaarlijke supplementen       Lever       Thee    

0 8 - 1 1 - 2 0 0 7

  Dagelijks kopje groene thee veroorzaakt leverafwijking (Free Radic Biol Med. 2007 Aug 1;43(3):474.)
Je hebt mensen die doodziek worden van een pinda, bodybuilders die doordraaien na welgeteld één injectie Deca - en je hebt ook mensen die beter geen groene thee kunnen drinken.
Dat blijkt uit een ingezonden brief van Italiaanse artsen, verbonden aan de Second University of Naples, die is gepubliceerd in Free Radical Biology & Medicine. De artsen beschrijven het geval van een 51-jarige vrouw die al vijf jaar last had van een met een factor vijf verhoogde waarde van het lever-enzym gamma-glutamyltranspeptidase.
Nou ja, last. De vrouw had nergens last van, al ontdekten de artsen dat haar lever moeilijk gal kon afvoeren.
De afwijking was per toeval ontdekt toen artsen haar bloed onderzochten in verband met haar hormoontherapie. Maar ze waren de vrouw blijven volgen. Min of meer per toeval ontdekten ze de oorzaak: de vrouw dronk dagelijks groene thee - nee, ze gebruikte geen supplementen. Toen ze daarmee stopte verbeterde haar conditie. Toen ze weer groene thee ging drinken, begon haar lever weer te haperen.
Dat er sprake is van erfelijke factoren werd duidelijk toen artsen de twintigjarige dochter van de vrouw onderzochten. Ze voelde zich overigens prima, en dronk ook groene thee. Toen de artsen haar leverwaarden checkten, bleek dat die ook bij haar waren verhoogd. Toen de dochter de groene thee liet staan, normaliseerde de situatie.
Er zijn enkele tientallen gevallen van leverproblemen bij gebruikers van supplementen met groene thee gemeld. De bevatten meer actieve stoffen dan gewone groene thee, en vaak ook allerlei andere verbindingen dan de catechines in groene thee.
Verleden jaar verscheen in Liver Transplant een gevalsstudie door Canadese artsen, over een 51-jarige vrouw die een nieuwe lever nodig had na een afslankkuur met een groene thee-product. [Liver Transpl. 2006 Dec;12(12):1892-5.]
De artsen voegden aan hun gevalsstudie een literatuuronderzoek toe. Die suggereert dat de gevallen van leverschade door supplementen met groene thee worden veroorzaakt door enkele specifieke producten, en niet door producten met groene thee in het algemeen.
In Europa hebben artsen de laatste jaren gevallen van leverbeschadiging gerapporteerd die opvallend vaak werden veroorzaakt door het supplement Exolise. Het ging om enkele incidenten, maar de Franse en Spaanse overheid vonden ze ernstig genoeg om Exolise in 2003 van de markt te halen. Daarna hoorde je ineens niet zoveel meer over leverproblemen door groene thee.
Naast een zeldzame erfelijke kwetsbaarheid voor groene thee zou er wel eens een andere factor in het spel kunnen zijn: individuele producten met groene thee waarmee iets aan de hand is.
Welk product de Canadese vrouw gebruikte die een levertransplantatie onderging kunnen we niet uit het artikel opmaken.

1 9 - 1 1 - 2 0 0 7

  Bladgroenten en nitraat geven wielrenners meer lucht (Acta Physiol (Oxf). 2007 Sep;191(1):59-66.)
Geef je getrainde triathlonlopers of wielrenners een supplement dat in het lichaam de aanmaak van het verwijdende stikstofmonoxide of NO verhoogt, dan gaat hun lichaam zuiniger met zuurstof om. Ook hun verbranding wordt efficienter.
Dat ontdekten sportwetenschappers van het Zweedse Karolinska Institutet toen ze proeven deden op negen getrainde wielrenners en triathleten.
De onderzoekers gaven de sporters drie dagen lang net zoveel nitraat als je vindt in honderdvijftig tot tweehonderdvijftig gram bladgroenten als spinazie of sla. [In bladgroenten zit veel nitriet en nitraat. Beide stoffen fungeren in het lichaam als NO-boosters. Vroeger dachten voedingswetenschappers dat nitraten en nitriet niet erg gezond zijn, ondat ze in het lichaam met secundaire amines uit vlees en vis zouden reageren tot nitrosamines, en die kunnen kankerverwekkend zijn. Die vrees bleek overdreven - de gevreesde reacties vinden plaats in reageerbuizen, maar nauwelijks in mensen.
De sporters moesten hun dagelijkse inname verdelen over drie momenten van de dag. Daarna lieten de onderzoekers hun proefkonijnen fietsen.
Eerst moesten de sporters vijf keer vijf minuten lang fietsen op oplopende intensiteitsniveau's. Die waren van tevoren bepaald, toen de sporters nog geen nitraatsuppletie kregen. Daarna moesten de sporters zich leegrijden op honderd procent van hun kunnen.
Die intensiteitsniveau's meet je in het percentage van je VO2-max - je maximale zuurstofopname. In de figuur hieronder staan de zwarte balkjes voor de prestaties van de sporters als ze nitraat hadden gekregen. De witte balkjes staan voor de sporters zonder suppletie. Je ziet het: nitraat vermindert het zuurstofgebruik. Het lichaam verbrandt evenveel, maar heeft minder zuurstof nodig.

Bladgroenten en nitraat geven wielrenners meer lucht

Ook de verbranding verloopt - bij submaximale inspanning tenminste - efficienter bij de nitraatsporters. Dat maken de Zweden op uit de melkzuurspiegel van de sporters. Die daalt door de suppletie.

Bladgroenten en nitraat geven wielrenners meer lucht

Hoe nitraat het ergogene effect veroorzaakt weten de onderzoekers niet precies. Ze denken dat het nitraat omzet in NO, en dat NO bloedvaatjes wijder maakt en in de cel de mitochondria meer laat verbranden. Misschien meer suikers. Maar waarom de melkzuurspiegel daalt, dat snappen de onderzoekers niet. Als cellen meer gaan verbranden, en zeker als ze meer suikers verbranden, zou je juist verwachten dat de melkzuurspiegel stijgt.
Raar. En voor duursporters razend interessant.
Update: Onderzoekers van Yeshiva University denken dat nitriet in groenten beschermt tegen de kwalijke gevolgen van een hartaanval. [Science Daily Nov. 14, 2007]
Dat schrijven de onderzoekers in PNAS. [Proc Natl Acad Sci U S A. 2007 Nov 19; [Epub ahead of print].]
Ze baseren zich op proeven met muizen, die zeven dagen nitriet - alom tegenwoordig in bladgroenten - door hun drinkwater kregen. De onderzoekers stopten daarna gedurende een half uur de bloedtoevoer naar het hart.
"Examination revealed that the hearts of the nitrite-supplemented mice were significantly richer in nitrite, and heart-muscle damage was reduced by an impressive 48 percent compared with the controls."

0 7 - 1 1 - 2 0 0 7

  Australie haalt bodybuildingsupplement met ipriflavone van de markt (Herald Sun November 07, 2007) [Offline]
Een paar zinnetjes onderaan een krantenbericht, dat eigenlijk over iets heel anders gaat.
"A sports supplement sold at fitness centres has been recalled after revelations it contained a prescription-only drug.
Anabolic Meth-X
Superior Supplements issued a recall of Dymatize Nutrition Anabolic Meth-X this week on orders from the Therapeutic Goods Administration. It was found to contain Ipriflavone, a prescription-only substance."
Ipriflavone is een synthetische analoog van de isoflavonen die je vindt in soja. Door een modificatie kunnen enzymen in het lichaam de stof niet meer makkelijk afbreken. Ipriflavone zou een anabole werking hebben, net als zijn verwant methoxivone.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken