0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  EPOC       Afslanksupplementen       Krachttraining       Afvallen    

1 2 - 1 0 - 2 0 1 0

  Dagenlang meer vet verbranden na 15 minuten krachttraining (Eur J Appl Physiol. 2010 Oct 1. [Epub ahead of print].)

Als je wilt afvallen maar weinig trek hebt in sport, sleep je luie lijf dan tenminste een paar keer per week naar de gym. Een kwartiertje trainen met gewichten is genoeg om je energieverbruik drie dagen te verhogen. Als je het niet van ons wilt aannemen, doe het dan van bewegingswetenschappers van Southern Illinois University. Hun studie verschijnt binnenkort in de European Journal of Applied Physiology.

Dagenlang meer vet verbranden na 15 minuten krachttraining

Dagenlang meer vet verbranden na 15 minuten krachttraining

Dagenlang meer vet verbranden na 15 minuten krachttraining
Krachttraining is een onderschat maar effectief wapen tegen vetzucht. Op de langere termijn is trainen met gewichten het beste wat je kunt doen om je vetpercentage laag te houden. Elk kilootje spiermassa dat je aanzet verhoogt immers je dagelijkse energieverbruik met 70 kcal. Op de kortere termijn speelt nog een ander effect. Krachttraining zelf kost energie. De training zelf verbrandt natuurlijk een paar honderd kcal, maar het herstel van het lichaam na de training voert kost ook energie.

Yep. We gaan het weer hebben over EPOC: het verhoogde energieverbruik na een intensieve training.

De onderzoekers lieten acht dikke twintigers - gemiddeld vetpercentage: 29.1 procent - twee keer krachttrainen. Beide keren deden de proefpersonen een full body workout met basisoefeningen als de leg-press, de bench-press, de leg-curl, de lat-pulldown, de calf-raise, de shoulder-press, de biceps-curl, de triceps-extension, de crunch en de back-extension. Beide keren trainden de proefpersonen met een gewicht waarmee ze maximaal 10 reps konden maken. Beide trainingen waren circuittrainingen. De proefpersonen deden de oefeningen dus pal achter elkaar, met meestal 30 seconden rust tussen de sets.

Het verschil tussen de twee trainingen zat hem in het aantal sets. De ene keer deden de proefpersonen 1 set, en waren ze in 15 minuten klaar. De andere keer maakten ze 3 sets, en stonden ze na 40 minuten weer in de kleedkamer.

Het maakte de eerste 72 uur na de workout voor het energieverbruik niet uit of de proefpersonen nu 1 of 3 sets hadden gemaakt, zie je hieronder.


Dagenlang meer vet verbranden na 15 minuten krachttraining


Conservatief geschat verhoogden beide krachttrainingen het energieverbruik na de workout gedurende 3 dagen met in totaal 300 kcal. Doe je dat 2 keer per week, dan kun je in een jaar tijd meer dan 4 kilo vet extra verbranden. "The one-set resistance training protocol may provide an attractive alternative to either aerobic exercise or multiple-set resistance training programs for weight management in busy young adults, due to the minimal time commitment", concluderen de onderzoekers.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken