Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongewone anabole middelen & methoden       Aminozuren       HMB       Visolie    

0 8 - 1 0 - 2 0 1 0

  De gezamenlijke anabole werking van EPA en HMB (Cancer Res. 2005 Jan 1;65(1):277-83.)

Het visvetzuur EPA versterkt de milde antikatabole werking van de leucinemetaboliet HMB. Tot die conclusie komen farmacologen van Aston University in een dierstudie, die in 2005 verscheen in Cancer Research.

Leucine oxideert makkelijker dan andere aminozuren. Waarschijnlijk hebben spiercellen daarom antikatabole mechanismen ontwikkeld die worden geactiveerd zodra de cel omzettingsproducten van leucine detecteert. Welke metabolieten dat precies zijn is nog niet bekend, maar betahydroxy-methylboterzuur of HMB is er eentje van. De onderzoekers die HMB eind jaren negentig op de markt zetten hadden hoge verwachtingen van HMB, maar recente studies hebben die getemperd.

Visvetzuren remmen de spierafbraak ook. In trials bouwen verzwakte kankerpatiënten die eiwitshakes met het visvetzuur EPA krijgen zelfs een beetje vetvrije massa op.

Wat gebeurt er als je EPA en HMB met elkaar combineert? Kun je daardoor kankerpatiënten beschermen tegen ongewenst gewichtsverlies? Die vraag hebben de onderzoekers willen beantwoorden met een proef die 12 dagen duurde. Ze implanteerden kankercellen in muizen, en gaven die na 9 dagen HMB.

Hoe hoger de dosis, hoe meer effect had de leucinemetaboliet op de kuitspier gastrocnemius van de proefdieren.

Hieronder zie je dat hoge dagelijkse doses boven de 0.125 g/kg lichaamsgewicht geen extra effect hadden. De zwarte staatjes staan voor de aanmaak van spiereiwit, de witte voor de spierafbraak. HMB is vooral een antikatabool.


De gezamenlijke anabole werking van EPA en HMB

De gezamenlijke anabole werking van EPA en HMB


De combinatie van HMB en EPA werkte beter dan beide stoffen alleen, zie je hierboven. Je kijkt naar het gewicht van de gastrocnemius na drie dagen suppletie.

Synergetisch werken EPA en HMB niet. Het is wel zo dat je hun antikatabole effecten bij elkaar kunt optellen, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers achterhaalden het mechanisme achter de antikatabole werking van HMB en EPA. De verbindingen remmen het proteasome in de spiercellen. De mate waarin zie je hieronder. Het proteasome is een soort cellulaire sloopwerkplaats, waar het enzym chymotrypsin eiwitten in stukjes knipt.


De gezamenlijke anabole werking van EPA en HMB


"HMB may be safely used either alone or in combination with EPA to treat muscle atrophy in cancer cachexia and acquired immunodeficiency syndrome", schrijven de onderzoekers in hun conclusie. Ze werden betaald door Abbott Laboratories, de eigenaar van het supplementenmerk EAS. EAS verdient al jarenlang goed aan HMB.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken