0 4 - 0 2 - 2 0 0 9
Decakuur verbergt TBC (J Med Case Reports. 2009 Jan 28;3(1):30.) [Offline]
Anabolengebruikers lopen misschien meer risico om TBC te krijgen. Hebben ze de ziekte onder de leden, dan lopen ze ook nog eens kans dat artsen hem over het hoofd zien. De tests waarmee artsen TBC in het eerste stadium opsporen werken niet bij anabolengebruikers.
Die wijsheid ontlenen we aan medische gevalsbeschrijving uit Venezuala, die onlangs verscheen in het Open Access tijdschrift Journal of Medical Case Reports. Daarin vertellen de schrijvers het verhaal van een 31-jarige anabolengebruiker die al twee weken koorts had.
Hij zweette en had moeite met ademhalen. Zijn longen zaten vol vocht en dat bemoeilijkte zijn ademhaling.
Voordat de man ziek werd gebruikte hij anabolen. Hij injecteerde dagelijks 50 milligram nandrolondecanoaat - het echte kwaliteitsspul van Organon, als je het artikel mag geloven.
De artsen vermoedden dat de man tuberculose of TBC had. TBC is het gevolg van besmetting met de bacterie Mycobacterium tuberculosis. Je ziet een exemplaar hieronder. Jaarlijks sterven er twee miljoen mensen door TBC. Dat lijkt veel, maar het had nog veel erger kunnen zijn. Een derde van de wereldbevolking draagt M. tuberculosis bij zich.
Drie hoeraatjes voor het menselijke immuunsysteem.
Toen de artsen de man onderzochten, konden hun tests echter geen besmetting met M. tuberculosis ontdekken. Ze maten bijvoorbeeld de concentratie van het enzym adenosine deaminase in het vocht dat ze uit de longen van de man haalden. Heb je TBC, dan is die concentratie verhoogd. En als je de test mocht geloven, dan had
meneer geen TBC. De artsen pompten de longen van de man leeg en stuurden hem naar huis.
Vier maanden later zagen de artsen de man weer. Nog zieker dan hij al was, en vijf kilo lichter. Dit keer waren de tekenen duidelijk. TBC. De man kreeg medicijnen en werd beter. Op het nippertje.
Waarom, zo vragen de artsen zich af, pikten hun tests de besmetting niet veel eerder op?
Door de anabolen van de man, denken ze. Nandrolondecanoaat remt de aanmaak van interferon-gamma. Dat eiwit stuurt de immuuncellen aan die als eerste verdedigingslinie fungeren als ziektekiemen als M. tuberculosis het lichaam proberen te infecteren. Interferon-gamma laat cellen bovendien meer adenosine deaminase aanmaken - en laat dat nou een biomerker zijn waaraan artsen TBC herkennen.
Als artsen iemand zien met symptomen die doen denken aan TBC, maar waarbij tests geen besmetting met de tubercelbacterie kunnen ontdekken, dan moeten die artsen nagaan of ze misschien met een anabolengebruiker te maken hebben, concludeert het artikel.
|
|
|