Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  In de pijplijn       Anabolen & studies       Groeihormoon       Myostatinremmers    

0 3 - 1 2 - 2 0 0 3

Delta-1 maakt spiercellen van stamcellen

Onderzoekers van Stanford University hebben misschien een nieuwe manier ontdekt om spierweefsel te laten groeien. Het prikkelen van het eiwitje Notch in stamcellen door Delta-1 laat stamcellen uitgroeien tot volwassen spiercellen.

De onderzoekers zijn op zoek naar een nieuwe manier om ouderen hun spierkracht terug te geven. De vraag naar zo'n middel neemt toe omdat er wereldwijd steeds meer ouderen komen. In een kort bericht rapporteren de onderzoekers hoever ze inmiddels zijn gevorderd.

Eerst tonen de onderzoekers aan dat er in de spieren van oude muizen net zoveel stamcellen zitten als in die van jonge. Het probleem is dus niet dat de stamcellen 'op' zijn, maar dat ze niet uitgroeien tot volwassen stamcellen. Een belangrijke factor, denken ze, is de receptor Notch en een stof die daaraan koppelt, Delta-1. Uit eerder onderzoek is gebleken dat dat complex bepaalt of stamcellen zich bij jonge organismen ontwikkelen tot nieuwe spiercellen. Misschien, denken de onderzoekers, verliezen ouderen hun spiermassa omdat de aanmaak van Notch of die van Delta-1 ermee ophoudt.

Om die theorie te toetsen dienden de onderzoekers hun muizen een stof toe die koppelde aan de Notch-receptor. Die maakten ze door een antilichaam te maken dat reageerde op de receptor Notch, en zich er net als Delta-1 aan vastkoppelde. Met een andere stof, en in andere monsters, blokkeerden de onderzoekers de werking van de receptor juist.

In de foto van hieronder zie je spiercellen, ingekleurd door fluorescerende stoffen. De foto maakt duidelijk wat Notch-blokkers en Notch-agonisten doen met de aanmaak van nieuwe spiercellen. Blokkade van Notch geeft jonge spieren de eigenschappen van oude, en maakt dat ze degenereren. Prikkeling van de receptor leidt er echter toe dat het verschil tussen oude en jonge spieren verdwijnt. Zoals je ziet neemt dan zowel in de oude als de jonge spierweefsels het aantal nieuwe cellen toe.


Delta-1 maakt spiercellen van stamcellen


De vraag die opkomt is natuurlijk: werken Delta-1 of varianten daarvan als doping?

Irina Conboy, Michael Conboy, Gayle Smythe, Thomas Rando. Notch-Mediated Restoration of Regenerative Potential to Aged Muscle. Science, Volume 302, Number 5650, Issue of 28 November 2003, 1575-1577.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken