Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Psychologie       Ongewone anabole methoden       Yoga, meditatie, virtuele training       Krachttraining    

2 5 - 0 1 - 2 0 0 9

  Denkbeeldige training maakt kuitspieren sterker (Muscle Nerve. 2003 Aug;28(2):168-73.)
Je kunt spieren trainen door alleen maar aan trainen te denken. Als je er even voor gaat zitten, en je inbeeldt hoe je - willekeurig voorbeeld - bankdrukt met een enorm gewicht, dan worden je pecs, delts en triceps vanzelf sterker. Groningse onderzoekers publiceerden zes jaar geleden een studie waarin een denkbeeldige trainingsroutine zelfs effectiever bleek dan het daadwerkelijk trainen van spieren.
Nou ja. Trainen...
Denkbeeldige training maakt kuitspieren sterker
De Groningers bestudeerden de effecten van imaginaire training omdat ze zochten naar een manier om de spieren van mensen sterk te houden als die herstellen van een gemene botbreuk. Een gebroken enkel, bijvoorbeeld. Tijdens de periode van onbeweeglijkheid verdwijnt de spierkracht en -massa als sneeuw voor de zon. Als denkbeeldige training daartegen zou helpen, dan is dat natuurlijk mooi.
De Groningers deden experimenten met studenten. De ene groep deed zeven weken lang, vijf keer per week, een klein half uurtje aan Low-Intensity Training van de kuiten. De proefpersonen moesten met gestrekte benen gaan liggen op een mat op de grond, en met hun tenen kracht uitoefenen op de muur, zonder dat ze van hun plaats kwamen. Dat deden de proefpersonen per trainingssessie in totaal vijftig keer.
De andere groep proefpersonen keek naar een video van iemand die met een barbell op zijn rug calve raises maakte. Tegelijkertijd beeldden de proefpersonen zich in dat zijzelf ook zo hun kuiten trainden.
Na zeven weken maten de onderzoekers hoeveel kracht de proefpersonen in hun kuiten konden ontwikkelen.


Denkbeeldige training maakt kuitspieren sterker


De kracht van de kuitspieren van de proefpersonen nam door de Low-Intensity Training toe met elf procent. Bij de proefpersonen die denkbeeldig trainden nam de kracht toe met dertig procent. De denkbeeldige training was dus effectiever dan de "echte".
Waarschijnlijk werkt imaginaire training doordat het denken aan bewegen de hersenen leert hoe ze de spieren moeten aanspreken. Als je nog nooit serieus hebt getraind, doen grote delen van je spievezels helemaal niks als je ze aanspreekt. Ze zijn bij wijze van spreken niet verbonden met je hersenen. Imaginaire training zorgt ervoor dat je hersenen die verbinding wel kunnen maken.
De bevindingen van de Groningers staan niet op zichzelf. Onderzoekers van de Cleveland Clinic Foundation publiceerden vijf jaar geleden in Neuropsychologia een studie waarin proefpersonen sterker biceps en pinkspieren kregen door aan training te denken.
De macht van de geest over het lichaam kan je bovendien niet alleen sterker maken, maar ook slanker. De psycholoog Ellen Langer bewees twee jaar geleden dat mensen in vier weken tijd een kilo afvallen als ze positiever denken over hun leefstijl.
Laten we er dus maar vanuit gaan dat imaginaire training werkt.
Domme vraag misschien. Maar als je nou werkt in een gym, en voortdurend kijkt naar trainende mensen, raak je dan overtraind?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken