2 5 - 0 5 - 2 0 1 0
Dertien kilo afvallen in tien weken met Irvingia gabonensis (Lipids Health Dis. 2009 Mar 2;8:7.)
Afslanksupplementen met extracten van de zaden van de Afrikaanse bush mango of Irvingia gabonensis zijn het helemaal in de webwinkels. Vraag het maar aan Google. De websites beloven een ongekend gewichtsverlies: 12-13 kilo in 10 weken. En ze hebben studies die bewijzen dat ze niet uit hun nek kletsen.
Vrijwel al die studies komen uit dezelfde koker - die van Julius Oben van de University of Yaounde in het Afrikaanse Cameroon. Een recente is het onderzoek dat voorjaar 2009 verscheen in Lipids in Health and Disease, waarin Oben en zijn medewerkers 102 dikke proefpersonen 10 weken lang Irvingia gabonensis-extract of een placebo gaven. Het extract heet IGOB131, en wordt geproduceerd door het Amerikaanse Gateway Health Alliances.
De proefpersonen slikten twee keer per dag een capsule met 150 mg extract, eentje vlak voor het ontbijt, eentje voor de lunch.
De proefpersonen in de supplementgroep vielen maar liefst 12.8 kilo af. Hun vetpercentage verminderde met 6.3 procent, de omvang van hun taille met 16.2 cm.
Het zijn resultaten, die je volgens overzichtsstudies zelfs met farmaceutische - en veelal verboden - afslankmiddelen niet kunt bereiken. Niet als je geen dieet volgt, en al helemaal niet als je er niet bij traint. Toch schrijven de onderzoekers: "No major dietary intervention or formal physical activity program was instituted during the course of the study".
Hieronder zie je enkele effecten van de suppletie met Irvingia gabonensis. Wat eruit springt is het effect op de leptinespiegel en het ontstekingseiwit CRP.
Nog opvallender is het effect op het adiponectin. Adiponectin is een eiwithormoon dat wordt afgescheiden door vetcellen. De meeste signaalstoffen die uit het vetweefsel in het bloed terechtkomen zijn ongezond, maar adiponectin is een uitzondering. Adiponectin zorgt er bijvoorbeeld voor de spieren meer energie opnemen uit het bloed.
Goed spul dus, dat Irvingia gabonensis. Al zijn de resultaten die de Afrikanen rapporteren eigenlijk te mooi om waar te zijn. Je zou bijna denken dat de onderzoekers werken voor de producent Gateway Health Alliances. En verdraaid, dat is zo. "Part of the funds for carrying out this study was provided
by Gateway Health Alliances", staat achterin het artikel.
Niet in het artikel staat dat onderzoeksleider Julius Oben als Chief Scientific Officer op de loonlijst van Gateway Health Alliances staat, en dat dezelfde Oben een respectabel aantal patenten op zijn naam heeft staan, aldus Google. Drie daarvan gaan expliciet over Irvingia gabonensis.
|
|
|