Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Kankerpreventie       Vergeten anabolen       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

3 0 - 1 0 - 2 0 0 8

  Designer-anabool desoxymethyltestosteron "net zo kankerverwekkend" als prohormoon nor-andro (Toxicol Lett. 2008 Oct 4. [Epub ahead of print].)
We kunnen niet uitsluiten dat madol en 19-nor-androstenedione het DNA beschadigen, concluderen toxicologen uit het Duitse Dortmund binnenkort in Toxicology Letters. Klinkt alarmerend. Maar als je over anabolen schrijft kun je tegenwoordig nu eenmaal niet meer gewoon zeggen dat het met de risico's wel meevalt. Ook niet als dat uit je tests blijkt.
Madol
De Duitsers onderzochten twee anabole steroïden waarover wetenschappers nog niet zoveel weten. Madol [structuur hierboven] is in de vroege jaren zestig ontwikkeld door Syntex. Hoewel hij verbazingwekkend goed uit de tests kwam, vermarkte Syntex hem niet. Madol werd vergeten, en dook op tijdens de Balco-affaire als een designer-anabool. [theguardian.com 2 February 2005] Weer later, in het najaar van 2005, ontdekte de dopingonderzoeker Don Catlin dat madol de actieve component was in designersupplementen als ErgoMax LMG en PheraPlex.
19-Nor-androstenedione [structuur hieronder] is een prohormoon voor nandrolon.
Nor-Andro
Het zat in de late jaren negentig in designersupplementen, maar raakte op de achtergrond toen de supplementenindustrie agressievere - en effectievere - anabolen als 1-testosteron ontdekte. Toen de Amerikaanse overheid in 2004 besloot dat de anabolen die de supplementenindustrie in zijn producten stopte in dezelfde categorie vielen als de anabolen die de wet als verbood, verdween nor-andro van de markt.
Omdat ze zich afvroegen hoe kankerverwekkend nor-andro en madol eigenlijk zijn, stelden de Duitsers cellen uit hamsterlongen in reageerbuizen bloot aan de beide steroïden. V79-cellen, heten die cellen officieel. Als hun genoom schade oploopt, maken ze extra kleine celkernen aan - en die heten weer micronuclei.
Hieronder zie je het verband tussen concentratie en de aanmaak van de micronuclei - de MN induction. Het feest begint pas bij tien micromol.


Designer-anabool desoxymethyltestosteron 'net zo kankerverwekkend' als prohormoon nor-andro


Andere onderzoekers testten onlangs het designeranabool THG, trenbolon en testosteron met dezelfde methode. Toen bleek dat THG verontrustend goed was in het induceren van micronuclei. De activiteit van nor-andro en madol haalt het niet bij die van THG.
In dat andere onderzoek doodden hoge concentraties THG en - in mindere mate - trenbolon cellen. Dat gebeurde bij nor-andro en madol nauwelijks.


Designer-anabool desoxymethyltestosteron 'net zo kankerverwekkend' als prohormoon nor-andro


De uitgeteste concentraties waren verschrikkelijk hoog. Ze kunnen in het lichaam van menselijke gebruikers nauwelijks ontstaan. Het valt met die aantasting van het erfelijk materiaal dus reuze mee.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken