Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Vergeten anabolen       Lever    

1 4 - 0 2 - 2 0 0 8

  Designersteroid Superdrol sloopt nog eens vijf levers (Clin Gastroenterol Hepatol. 2008 Feb;6(2):255-8.)
Amerikaanse artsen hebben vijf gevallen van leverbeschadiging door het designersupplement Superdrol gepubliceerd in Clinical Gastroenterology and Hepatology. Het artikel bevestigt niet alleen de reputatie van Superdrol als een heuse leversloper,
Superdrol
maar ook een andere praktijkervaring die Superdrolgebruikers melden: Superdrol geeft je de meeste problemen nadat je ermee bent gestopt. Pas achteraf merk je wat Superdrol - de artsen gebruiken in hun publicatie consequent de term methasterone - met je lichaam heeft gedaan.
De tabel hieronder geeft gecomprimeerde informatie over de gevallen die de artsen, verbonden aan Lahey Clinic Medical Center in het Amerikaanse Burlington, beschrijven. Een maand Superdrol gebruiken was voor vier van de vijf mannen voldoende om de lever te beschadigen.


Geval 1

Man, 33. Was voor opname al drie weken met Superdrol gestopt.

Plots verlies eetlust, geen energie, slecht humeur. Daarna jeuk en geelzucht.

Verhoogd bilirubin, lever ontstoken.

Tijdens verblijf ziekenhuis piek in bilirubin en abnormale leverwaarden. Na vier maanden hersteld.

Geval 2

Man, 28. Gebruikte Superdrol gedurende een maand.

Had al drie weken geelzucht, jeuk, raar gevoel in zijn buik.

Verhoogd bilirubin, lever ontstoken.

Tijdens verblijf ziekenhuis piek in bilirubin en abnormale leverwaarden. Na twee maanden deels hersteld.

Geval 3

Man, 25. Gebruikte Superdrol gedurende een maand.

Had al een maand buikpuin, geelzucht en diaree.

Verhoogd bilirubin, lever ontstoken.

Tijdens verblijf ziekenhuis piek in bilirubin en abnormale leverwaarden. Na twee maanden grotendeels hersteld.

Geval 4

Man, 20. Gebruikte Superdrol gedurende een maand. Stopte twee weken voor opname.

Had al een week donkere urine, kon niet meer eten, geelzucht.

Verhoogd bilirubin, lever ontstoken.

Tijdens verblijf ziekenhuis piek in bilirubin en abnormale leverwaarden. Na twee maanden grotendeels hersteld.

Geval 5

Man, 21. Gebruikte Superdrol gedurende een maand, dronk daarbij geregeld veel alcohol.

Werd twee weken nadat hij stopte met Superdrol ziek. Kreeg geelzucht, donkere urine, viel zes kilo af, werd extreem vermoeid, had lichte kleur ontlasting, jeuk.

Verhoogd bilirubin, lever ontstoken.

Tijdens verblijf ziekenhuis piek in bilirubin en abnormale leverwaarden. Na drie weken grotendeels hersteld.


De mannen hadden al enkele weken voordat ze werden opgenomen in het ziekenhuis problemen. Pas enkele weken na hun opname bereikte hun bilirubinspiegel een hoogtepunt. In de figuur hieronder hoeveel weken na opname de bilirubinspiegel piekt, en na hoeveel weken sprake was van normalisering.
Op zich is bilirubin niet gevaarlijk.
Superdrol
Volgens sommige wetenschappers werkt de verbinding zelfs beschermend. Maar veel bilirubin in je bloed betekent dat je lever niet goed werkt - en dat is dus helemaal niet gezond.
Het is niet voor de eerste keer dat Amerikaanse artsen schrijven over zieke Superdrolgebruikers. Anderhalf jaar geleden publiceerden artsen uit Phoenix over een gebruiker met nier- en leverschade, en in de zomer schreven artsen van Johns Hopkins over twee andere bodybuilder die door Superdrolkuurtjes leverbeschadiging hadden opgelopen.
In 2004 verbood de regering van George Bush een hele hap precursoren en designer-anabolen. De regering vergat daarbij tientallen androgenen - waaronder Superdrol. Tot de herfst van 2005 wisten artsen, voorlichters en autoriteiten niet van het bestaan van Superdrol af. Toen verscheen in de Washington Post een stuk van onderzoeksjournalist Amy Shipley, waarin dopingjager Don Catlin vertelde over zijn analyses van een half dozijn designersupplementen in opdracht van de Washington Post.
Superdrol is medio vijftig gesynthetiseerd door Syntex-chemicus Howard Ringold. Het steroid duikt in de vijftiger jaren op in publicaties van de Syntex-groep, naast androgenen als masteron
Superdrol
en oxymetholone. Op de markt kwam de nieuwe component niet. Dat gebeurde vroeg in de 21ste eeuw, toen makers van supplementen Superdrol vonden in oude patenten van Syntex. De component heette in die literatuur overigens niet "Superdrol". Die term is bedacht door de supplementenindustrie.
Superdrol is chemisch gezien masteron met op het zeventiende koolstofatoom een methylgroep die het steroid oraal beschikbaar maakt. De schrijvers van het artikel waarover dit stukje gaat vermoeden dat die methylgroep van Superdrol een geduchte leversloper maakt. C17-methyl-androgenen zijn sowieso toxisch voor de lever, maar bij Superdrol telt komt dan nog dat ook de moedercomponent masteron waarschijnlijk belastend voor de lever is. [Liver. 1992 Apr;12(2):73-9.]
De artsen zijn ervan geschrokken dat hun patienten zo makkelijk aan zo'n gevaarlijke stof konden komen. "The ease with which this steroid can be obtained, as well as the lack of adequate risk disclosure, necessitates public awareness of these findings", besluiten ze hun artikel.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken