|
||
|
||
2 4 - 0 8 - 2 0 0 3 Dianabol is voor de lever het linkste anabool
De kans dat je door anabolen leverkanker krijgt is klein. Dat zegt de Australische onderzoeker Chow Lee. Lee onderzocht van een kleine vijftig androgenen, oestrogenen en progestagenen hoe levertoxisch ze nu precies zijn. Er was er maar eentje die een beetje link was. En dat was methandienone, de actieve stof in Dianabol.
Lee deed onderzoek met levercellen van ratten. Die voorzag hij van voedingstoffen, groeifactoren als EGF en insuline, en stelde hij bloot aan verschillende concentraties synthetisch hormoon. Het ging hem daarbij niet om het nabootsen van de omstandigheden die je vindt in de lever van gebruikers, maar puur om het principe: hoe schadelijk kan een middel maximaal zijn?
Lee en zijn mentor keken bij hun experimenten naar twee verschillende dingen. De ene was de celdeling en het ontstaan van nieuw DNA voor de nieuwe cellen. Hormonen als testosteron en estradiol dwingen de lever nieuwe cellen aan te maken. Waar gehakt wordt vallen spaanders, en door de nieuwvorming van cellen stijgt de kans dat er nieuwe cellen ontstaan die niet kloppen - en dus ook misschien kankercellen. Hoe groter de impact op de vermenigvuldiging van DNA des te groter is de kans op het ontstaan van kankercellen.
Voor de androgenen zie je de resultaten in de onderstaande tabel.
De grootste invloed op de celdeling van de lever hebben achtereenvolgens methandienone, danazol, oxymetholone, 3-alpha-hydroxy,5-beta-androstan-17-one en stanozolol. Methandienone steekt er met zijn factor van 2.30 met kop en schouders boven uit.
Maar voor leverkanker is meer nodig. Om de kans op leverkanker te laten stijgen moeten stoffen ook proto-oncogenen stimuleren: genen, die eigenlijk zijn bedoeld om weefsels van verwondingen te laten genezen, maar ook een rol spelen bij kanker. Lee keek in zijn cellen naar de oncogenen c-myc en c-fos.
Voor c-myc zie je de resultaten van een aantal uitgesproken middelen hieronder. Opvallend is dat testosteron de activiteit van het proto-oncogen vermindert. Oxymetholone heeft een wat krachtiger effect - maar methandienone steelt wederom de show.
Hieronder zie je de resultaten voor c-fos. En weer staat methandienone op eenzame hoogte.
Zoals gezegd keek Lee naar vijftig hormonen. Als hij de resultaten op een rijtje zet, concludeert hij dat androgenen de kans op leverkanker nauwelijks verhogen. Er zijn er een paar die de lever aanzetten tot celdeling, maar daarvan is er eigenlijk maar eentje die ook de proto-oncogenen stimuleert - methandienone.
Lee merkt verder op dat in vitro-studies natuurlijk geen uitsluitsel kunnen geven voor wat er in het lichaam gebeurt. Zijn cellen konden bijvoorbeeld geen enzymen aanmaken die de hormonen in vivo omzetten in metabolieten. Die metabolieten kunnen ook weer een impact op de lever hebben.
C. H. Lee, A. M. Edwards. Structural specificity of steroids in stimulating DNA synthesis and protooncogene expression in primary rat hepatocyte cultures. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, Volume 81, Issue 1, May 2002, Pages 25-36. [Link] |
|
|