Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vitamines       Ongewone anabole methoden       Vitamine E       Vitamine C    

2 0 - 0 2 - 2 0 0 4

Dieet met veel antioxidanten zorgt voor sterkere spieren

Ouderen die veel vitamine E, C en betacaroteen binnenkrijgen hebben sterkere spieren dan ouderen bij wie dat niet het geval is. Dat concluderen Italiaanse onderzoekers uit een studie onder een kleine duizend 65-plussers.

Of antioxidanten goed zijn voor spieren weten onderzoekers eigenlijk niet. Onderzoekers die antioxidanten aan sporters hebben gegeven boekten meestal weinig resultaat, maar theoretisch zouden antioxidanten wel belangrijk moeten zijn. Na intensieve inspanning worden immers allerlei endogene antioxidanten in de spiercel actiever.

Antioxidanten neutraliseren agressieve verbindingen die onderzoekers 'vrije radicalen' noemen. Het gaat bij sporters vooral om stoffen die vrijkomen bij de verbranding.

Vrije radicalen zijn moleculen die een elektron tekort komen. Om dat te compenseren kunnen ze een elektron aantrekken – en hun omgeving beschadigen – maar er ook eentje uitstoten. Dan veranderen de radicalen in een ion. Ook met het uitwerpen van dat elektron kunnen vrije radicalen cellen aantasten.

Antioxidanten kunnen vrije radicalen elektronen leveren, maar er ook elektronen van overnemen. Ze kunnen daarbij echter ook zelf in vrije radicalen veranderen. Dat maakt het toedienen van hoge concentraties antioxidanten riskant.

Vitamine C
Voorstanders van supplementen brengen daar tegen in dat antioxidanten samenwerken en je ze dus ook samen moet toedienen. Vitamine C, zeggen ze bijvoorbeeld, is een antioxidant die pas goed werkt in combinatie met vitamine E. Vitamine E zit in celwanden en vetachtige moleculen en levert daar elektronen aan radicalen, terwijl vitamine C 'geradicaliseerd' vitamine E weer repareert. Dat doet vitamine C ook met het vetoplosbare bčtacaroteen.


Dieet met veel antioxidanten zorgt voor sterkere spieren


Daarom keken de Italiaanse onderzoekers naar de inname van de vitamines C, E, A - ook vitamine A heeft een antioxidantwerking - en betacaroteen. Ze bepaalden de inname door de proefpersonen over hun eetgewoonten te ondervragen, en bepaalden in het bloed van de ouderen de concentratie van twee vitamine E-varianten, alfa- en gamma-tocopherol. De alfavariant komt het meest voor, maar er zijn aanwijzingen dat gammatocoferol actiever is.


Betacaroteen


Daarnaast bepaalden de Italianen de kracht in de beenspieren van de ouderen via een leg-extension-machine. De onderzoekers lieten de proefpersonen lopen en opstaan uit een stoel zodat ze hun 'fysiek functioneren' konden meten. Vervolgens keken de ondezoekers of het ene samenhing met het ander. Hieronder zie je wat daar uitkwam.

De eerste tabel geeft het verband tussen vitamines en spierkracht, de tweede het verband tussen de vitamines en het lichamelijk functioneren.


Dieet met veel antioxidanten zorgt voor sterkere spieren


Dieet met veel antioxidanten zorgt voor sterkere spieren


De tocoferolspiegel en de inname van vitamine C en betacaroteen correleerden positief met de kracht. Een hoge alfa-tocoferolspiegel en een hoge inname van vitamine C gingen samen met een beter lichamelijk functioneren. Vitamine A deed niks.

Supplementengebruikers mochten niet aan de studie meedoen. Een hoge vitaminestatus is in deze studie dus het gevolg vaneen hoge inname van groenten en fruit, en dus eigenlijk voor een veel meer stoffen dan alleen de onderzochte vitamines.

Tenslotte merken de onderzoekers op dat hun proefpersonen gezond aten. Proefpersonen met een echt lage vitamineconsumptie hadden ze niet in hun studie. Daardoor zijn de gevonden verbanden waarschijnlijk een onderschatting van de werkelijke beschermende invloed van antioxidanten op spieren.

Cesari M, Pahor M, Bartali B, Cherubini A, Penninx BW, Williams GR, Atkinson H, Martin A, Guralnik JM, Ferrucci L. Antioxidants and physical performance in elderly persons: the Invecchiare in Chianti (InCHIANTI) study. Am J Clin Nutr. 2004 Feb;79(2):289-94. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken