Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Prostaatkanker       Zink       Ongewone anabole methoden       Kalium    

Potassium supplement makes protein metabolism more efficient

1 3 - 0 3 - 2 0 0 8

  Dieet met veel kalium werkt spieropbouw in de hand (J Clin Endocrinol Metab. 1997 Jan;82(1):254-9.)
Ouderen die via groenten en fruit veel kalium binnenkrijgen hebben meer vetvrije massa dan ouderen die weinig kalium consumeren, publiceerden onderzoekers onlangs. Al in de jaren negentig van de vorige eeuw deden voedingswetenschappers van de University of California een experiment waaruit je kunt afleiden dat een dieet met meer kalium misschien zorgt voor meer spiermassa.
In die proef gaven de onderzoekers veertien vrouwen van 51 tot 77 jaar achttien dagen zes tot twaalf gram kaliumbicarbonaat. Kaliumbicarbonaat is een component in groenten en fruit die het lichaam minder zuur maakt. Voor, tijdens en na de suppletie maten de onderzoekers hoeveel stikstof de vrouwen in hun urine uitscheidden. Het resultaat zie je hieronder.

Kaliumsupplement maakt eiwitmetabolisme zuiniger

In de periode dat de vrouwen het supplement slikten zakte de hoeveelheid uitgescheiden stikstof in hun urine in totaal met veertien gram. Waarom dat gebeurt lees je hier.
Toen de onderzoekers de suppletie staakten, liep de uitscheiding van stikstof weer op.
Zoals je zou verwachten verminderde tijdens de suppletieperiode de uitscheiding van zuur via de urine.

Kaliumsupplement maakt eiwitmetabolisme zuiniger

De onderzoekers maken vervolgens een rekensommetje dat de musculair-geobsedeerde lezertjes van Ergogenics wel interessant zullen vinden.
Een kilo vetvrije massa in het lichaam bevat 32 gram stikstof. Veertien gram stikstof - de gespaarde hoeveelheid stikstof in de urine van de proefpersonen - is dus goed voor 0.44 kilo vetvrije massa.
Niet veel? Okee. Maar wat gebeurt er als je ervoor zorgt dat een mens een jaar lang extra kalium binnenkrijgt?

0 1 - 0 4 - 2 0 0 8

  Dieet met veel zink verhoogt kans prostaatkanker (Eur Urol. 2007 Oct;52(4):1052-6.)
Hoe meer zink Italiaanse mannen consumeren, des te groter is hun kans op prostaatkanker. Dat schrijven Italiaanse epidemiologen in European Urology.
De Italianen verzamelden tussen 1991 en 2002 gegevens van dertienhonderd mannen met prostaatkanker, en vergeleken die met vijftienhonderd mannen zonder prostaatkanker. Toen de onderzoekers met vragenlijsten de mannen ondervroegen over hun dieet, konden ze het verband tussen de inname van zink en prostaatkanker achterhalen.

Dieet met veel zink verhoogt kans prostaatkanker

In de figuur hierboven hebben de onderzoekers de mannen onderverdeeld aan de hand van het aantal milligrammen zink dat ze dagelijks consumeren. De belangrijkste bronnen in het dieet waren melk, kaas, vlees en graanproducten.
Hoe meer zink de mannen innamen, des te hoger was hun kans op kanker. Het verband is niet significant. Keken de onderzoekers uitsluitend naar gevorderde prostaatkanker - de uitgezaaide en dodelijke vorm van de ziekte - dan was het verband tussen zinkinname en kanker echter wel statistisch significant.
Hoe een dieet met veel zink de kans op prostaatkanker verhoogt kunnen de onderzoekers op basis van hun onderzoek niet zeggen. Een theorie die ze naar voren schuiven is dat zink de activiteit van het enzym telomerase verhoogt - "an enzyme thought to be responsible for unlimited proliferation of tumour cells, and whose activity is increased in prostate cancer".
Supplementengebruik speelde in deze studie geen rol van betekenis. Maar als je de Italiaanse studie leest, dan vraag je je onwillekeurig af wat er gebeurt met je prostaat als je elke dag forse doses zink in pilvorm binnenkrijgt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken