Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven & leefstijl       Koffie & cafeïne       Kankerpreventie       Noten & pinda's    

0 1 - 0 4 - 2 0 1 0

  Dieet met veel koffie, noten en bessen houdt gezond (Nutr J. 2010 Jan 22;9:3.)

Volgens de dominante stroming binnen de voedingswetenschap zijn aardappels, volle granen, groenten en fruit de hoekstenen van een gezond dieet. Met zo'n voedingspatroon krijgen we de beschermende stoffen binnen die ons vrijwaren van hartaanvallen en kanker. Een Noorse studie, waarvoor onderzoekers van de University of Oslo de hoeveelheid antioxidanten in 3100 voedingsmiddelen analyseerden, doet vermoeden dat de voedingswetenschap ernaast zit.

Dieet met veel koffie, noten en bessen houdt gezond
De Noren brachten extracten van voedingsmiddelen in contact met ijzerradicalen. Aan de hand van de snelheid waarmee de radicalen hun electrische lading verloren berekenden de Noren hoeveel antioxidanten in de geteste voedingsmiddelen zaten. Hoewel slechts een deel van de bioactieve stoffen in voeding langs het antioxidantmechanisme de gezondheid beschermt, geeft die test een indicatie van de totale hoeveelheid bioactieve stoffen in voedingsmiddelen.

Op die manier ontstond de tabel van hieronder, die per mmol/100g aangeeft hoeveel antioxodanten een groep voedingsmiddelen bevat. De meest interessante stukken hebben we gearceerd.


Dieet met veel koffie, noten en bessen houdt gezond


Dranken, specerijen en (geneeskrachtige) kruiden zijn de belangrijkste bronnen van antioxidanten.

Van de dranken scoren espresso, koffie en rode wijn het hoogste met respectievelijk 14.2, 2.5 en 2.5 mmol/100 g antioxidanten. Daarna volgen groene thee en granaatappelsap.

Nou krijg je van kruiden en specerijen enkele grammen binnen. Noten en granen consumeer je in een normaal voedingspatroon in grotere kwantiteiten. Het hoogste scoren in die categorie pecannoten en walnoten met 21.9 en 8.5 mmol/100 g antioxidanten. Daarna volgen zonnebloempitten en kastanje. Granen scoren slecht.

Een categorie levensmiddelen die veel antioxidanten zou bevatten is fruit. Als je afgaat op de tabel van hieronder, zijn bessen en rozenbottels inderdaad gezond. Dat geldt minder voor het soort fruit dat wij hebben leren eten, zoals sinaasappels, papaya en mango.


Dieet met veel koffie, noten en bessen houdt gezond


Als je je even beperkt tot wat een doorsnee-Nederlander aan fruit tijdens een bezoek aan de supermarkt in zijn karretje gooit, dan scoren gedroogde appels en pruimen nog het hoogst.

Uiteraard is de Noorse analyse grof - maar aan de andere kant: een grove analyse is beter dan geen analyse. En op basis van deze grove analyse ga je vermoeden dat ons huidige 'gezonde dieet' te zwaar leunt op granen en aardappels, en dat we sommige fruitsoorten per abuis als 'gezond' beschouwen. We zouden misschien minder granen, aardappels en standaardfruit moeten eten, en meer noten en bessen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken