0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Overgewicht       Afvallen       Olijfolie    

0 4 - 0 1 - 2 0 1 0

  Dieet met veel enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet houdt slank (Nutrition. 2010 Jul-Aug;26(7-8):811-7)

Vetten zijn al lang niet meer taboe, maar de discussie over wat nu gezonde en ongezonde vetten zijn is nog lang niet voorbij. De dominante stroming in de voedingswetenschap stopt ons graag vol met plantaardige meervoudig onverzadigde vetzuren uit zonnebloemolie, maar de kritiek op die benadering groeit. Een groeiende groep voedingswetenschappers gelooft dat we vooral enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals je vindt in olijfolie, zouden moeten eten. Een Taiwanese dierstudie, die binnenkort verschijnt in Nutrition, geeft beide stromingen een beetje gelijk.

Dieet met veel enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet houdt slank
De Taiwanezen, verbonden aan Taipei Medical University, vroegen zich af welk soort vetzuren het beste beschermt tegen overgewicht. Er zijn aanwijzingen dat meervoudig onverzadigde vetzuren zoals je die vindt in visolie beschermen tegen vetzucht, maar er zijn ook aanwijzingen dat juist de enkelvoudige vetzuren zoals die in olijfolie de groei van vetlagen afremmen. Dus deden de Taiwenezen een proef met hamsters.

De proefdieren kregen 12 weken dikmakend voer - met veel suiker en zetmeel - dat voor 15 procent bestond uit olie. Vier groepen hamsters kregen allevier een ander type olie. De ene groep, de HMHR-groep, kreeg een olie "high in monounsaturated fatty acids and a high ratio of polyunsaturated to saturated fatty acids". Een tweede groep, de HMLR-groep, kreeg een olie "high in monounsaturated fatty acids and a low ratio of polyunsaturated to saturated fatty acids". De derde groep was de LMHR-groep, kreeg een olie "low in monounsaturated fatty acids and a high ratio of polyunsaturated to saturated fatty acids". Tenslotte was er een LMLR-groep, die een olie kreeg "low in monounsaturated fatty acids and a low ratio of polyunsaturated to saturated fatty acids".

De gebruikte meervoudig onverzadigde vetzuren in de HMHR-groep waren zowel plantaardige omega-6- als plantaardige omega-3-vetzuren. In de andere groepen waren de meervoudig onverzadigde vetzuren vooral omega-6-vetzuren.


Dieet met veel enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet houdt slank


De hamsters in de LMLR-groep, die een olie kregen met weinig enkelvoudig onverzadigde vetzuren maar relatief weinig meervoudig onverzadigde vetzuren, werden het snelste dik. De hamsters in de HMHR-groep, die veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren consumeerden maar ook veel meervoudig onverzadigde vetzuren, werd het minste snel dik.


Dieet met veel enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet houdt slank


Een dieet met veel verzadigd vet jaagt de insulinespiegel omhoog, ontdekten de Taiwanezen. Daardoor werken allerlei enzymen harder die energie uit voeding vastleggen in de vorm van vet beter. Enzymen die energie uit voeding juist omzetten in energie werken door een verhoogde insulinespiegel juist minder goed.


Dieet met veel enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet houdt slank


De take home message is duidelijk. Lichaamsbouwers moeten ervoor zorgen dat ze veel n-3-vetzuren binnenkrijgen in de vorm van vette vis, visoliecapsules of lijnzaad, ze moeten maat houden met verzadigde vetzuren [in vette zuivel, vet vlees en kant-en-klare producten] en de bulk van hun vetzuren halen uit olijfolie.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken