0 1 - 0 9 - 2 0 0 9
Dierlijke eiwitten bouwen spiermassa op, plantaardige niet (Br J Nutr. 2009 Aug 14:1-8. [Epub ahead of print].)
Vrouwen met een vegetarische leefstijl zijn voor hun spieropbouw afhankelijk van de - o paradox - hoeveelheid dierlijke eiwitten in hun dieet. Dat schrijven Finse gezondheidswetenschappers van de University of Helsinki binnenkort in de British Journal of Nutrition. Het is jammer voor de veganisten, maar plantaardige eiwitten zijn geen goede spieropbouwers.
De Finse bevolking vergrijst en bekeert zich - net als in de rest van de wereld - langzaam maar zeker tot het vegetarisme. Gaat dat misschien problemen opleveren? Die vraag wilden de onderzoekers met hun studie beantwoorden. Als ouderen hun spiermassa verliezen - vrouwen zijn er nog kwetsbaarder voor dan mannen - kunnen ze minder goed voor zichzelf zorgen. Omdat de vegetarische leefstijl met zich meebrengt dat de hoeveelheid bouwstoffen voor spieren in de voeding afneemt, vrezen de onderzoekers dat vooral vegetarische vrouwen later sneller hun zelfstandigheid verliezen.
Omdat ze wilden nagaan of hun bezorgdheid gegrond is, bepaalden de Finnen de lichaamssamenstelling van welgeteld 1 veganiste, 10 lactovegetarische vrouwen en 8 lacto-ovovegetarische vrouwen. Die vergeleken ze met de lichaamssamenstelling van 21 vleeseters. Gemiddeld leefden de vrouwen al twaalf jaar vleesloos.
De vegetarische vrouwen hadden 4.4 kilo spiermassa minder dan de omnivore vrouwen, ontdekten de onderzoekers.
In het bloed van de vrouwen zagen ze dat vegetarisme leidde tot vijftig procent hogere concentratie van het bindingseiwit SHBG. SHBG neutraliseert het spieropbouwende hormoon testosteron. Toen de onderzoekers gingen rekenen concludeerden ze echter dat de hogere SHBG-spiegel niet verklaart waarom vegetarische vrouwen minder spiermassa hebben dan omnivore vrouwen.
Toen de onderzoekers het dieet van de vrouwen analyseerden, zagen ze dat vooral de hoeveelheid dierlijk eiwit bepaalde hoeveel spieren de vrouwen hadden.
Plantaardig eiwit had geen effect. Om je een beter idee te geven van hoe het dieet van de vrouwen eruitzag: per kilo lichaamsgewicht consumeerden alle vrouwen in de studie ongeveer een gram eiwit per dag. Daarvan was bij de vegetarische vrouwen 0.54 gram dierlijk. Bij de omnivore vrouwen was dat 0.71 gram.
De onderzoekers vermoeden dat veel traditionele plantaardige eiwitbronnen, zoals peulvruchten en granen, op papier wel aminozuren bevatten, maar dat het lichaam die in de praktijk niet goed opneemt. Een andere mogelijkheid is dat plantaardig eiwit minder anabool werkt, omdat plantaardig eiwit minder van de aminozuren leucine, methionine en lysine bevat. Spieren hebben die aminozuren nodig. Vooral leucine is volgens recent onderzoek belangrijk voor de spieropbouw. Spiercellen laten hun anabole machinerie harder werken naarmate ze meer leucine binnenkrijgen. Via leucine 'ziet' de spiercel dat het veel aminozuren krijgt toegevoerd - en moet groeien.
De onderzoekers erkennen dat hun studie klein is. Maar ze vinden de uitkomsten serieus genoeg om te gaan uitzoeken of vegetarische vrouwen op hogere leeftijd vaker hun spierkracht verliezen.
In 2007 meldden onderzoekers van Sherbrooke University ook al dat oudere vrouwen meer spiermassa hebben naarmate ze meer dierlijke eiwitten eten. Waarschijnlijk moet je niet alle plantaardige eiwitten over dezelfde kam scheren. Soja-eiwitten zijn volgens studies net zo anabool als dierlijke eiwitten. Geef je proefdieren uitsluitend eiwitten uit linzen en bonen, dan vermindert daardoor hun spiermassa.
|
|
|