Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vergeten anabolen       Detectie van anabolica       Anabolica & studies       Anabolica & risico's    

2 8 - 1 2 - 2 0 0 9

  Dierstudie: ATD helpt anabolengebruikers niet (Behav Brain Res. 2010 Jan 20;206(2):216-22.)

Dikkere spierballen en grotere testikels. Ziedaar de belofte die Amerikaanse producenten van designersupplementen met het androgene steroid ATD doen aan bodybuilders. Volgens een Zweedse dierstudie, die onlangs verscheen in Behavioural Brain Research, kunnen de producenten die belofte niet waarmaken.


Dierstudie: ATD helpt anabolengebruikers niet


ATD is een afkorting voor 1,4,6-androstatriene-3,17-dione. Het is een anabool steroid, waarvan je hieronder de structuurformule ziet. Als je Het Anabolenboek hebt gelezen, dan zie je meteen dat deze verbinding het enzym aromatase saboteert. Aromatase zet testosteron om in estradiol. Naarmate in een lichaam minder estradiol circuleert maakte de hypofyse meer LH en FSH aan. Die hormonen laten de testes meer testosteron aanmaken. In het lichaam verandert ATD bovendien in een anabool steroid dat in reageerbuizen de androgeenreceptor prikkelt, en dus misschien de spiergroei stimuleert. In theorie klopt het verhaal van de fabrikanten.

ATD
Voor alle ergogene stoffen geldt echter dat je pas weet dat een stof werkt als je het in tests ook ziet. De biologische werkelijkheid is altijd complexer dan die van de theorie. Toevallig publiceren Zweedse verslavingswetenschappers van het Institute of Neuroscience and Physiology zo'n test. Daarin implanteren ze ratten met capsules die testosteron afgeven, en injecteren ze de dieren bovendien met ATD. Volgens de Amerikaanse makers van designersupplementen zou zo'n combinatie de natuurlijke afgifte van testosteron beschermen.

De figuren hieronder laten echter niets zien wat spoort met de vermoedens van de producenten. De tabellen vertellen het effect van ATD in gezonde mannelijke ratten die geen implantaten hebben [sham] en in ratten die wel implantaten hebben gekregen [testosterone]. Je ziet bovendien het effect van twee doses ATD: 30 en 60 mg/kg/dag. De toediening duurde een week.


Dierstudie: ATD helpt anabolengebruikers niet


Dierstudie: ATD helpt anabolengebruikers niet


Of de ratten nou extra testosteron krijgen of niet, ze worden alleen maar lichter door ATD. Hun testikels worden tegelijkertijd alleen maar kleiner. In deze proef doet ATD dus precies het tegenovergestelde wat het volgens de Amerikaanse bedrijven zou moeten doen. De Zweden hebben een donkerbruin vermoeden waarom: "ATD, in addition to inhibit aromatase, also may affect the binding of testosterone to the androgen receptor", schrijven ze.

De Zweden deden hun onderzoek niet omdat ze meer wilden weten over de effecten van allerlei duistere designersupplementen op de grijze markt. Ze wilden achterhalen waarom hoge doses testosteron het gedrag veranderen. Testosteron ontremt. Daarom maken mannen meer lawaai, plegen mannen vaker misdaden, voeren mannen vaker oorlog en zijn mannen expressiever dan vrouwen. Is dat het effect van het testosteron? Of het effect van het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol, dat ontstaat als aromatase testosteron omzet?

Het laatste, ontdekte de Zweden in een proef die ontremming meet. Ze lieten dorstige ratten los in een kooi waarin ze alleen konden drinken als ze daarbij electrische schokken kregen. Hadden de ratten testosteron-implantaten gekregen, dan trotseerden ze meer electrische schokken dan niet-behandelde ratten. Kregen de ratten behalve implantaten ook ATD, dan konden ze minder schokken verdragen.


Dierstudie: ATD helpt anabolengebruikers niet


ATD is reuze interessant voor biologen die onderzoek doen naar hormonale invloeden op gedrag. Maar sporters kunnen hun goede geld misschien beter aan iets anders besteden.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken