Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  CLA       Afslanksupplementen       Afvallen       Vetzuchtepidemie    

2 4 - 0 9 - 2 0 0 3

Dierstudie: CLA is veilig

Ook in hoge doseringen en bij maandenlang gebruik is het anabole vetzuur CLA veilig. Dat blijkt uit een toxicologische studie naar het preparaat Clarinol G80, een kandidaatbestanddeel voor slankmakende functional foods. CLA zit al in supplementen voor bodybuilders en afslankers.

De onderzoekers onderwierpen Clarinol aan een batterij tests. Zo stelden ze een aantal bacteriestammen, waaraan je makkelijk kunt zien of hun genen worden beschadigd, bloot aan het preparaat. Er was geen reactie. Een soortgelijk experiment met menselijke bloedcellen had dezelfde uitkomst. Dat suggereert dat CLA niet kankerverwekkend is.


Ook in hoge doseringen en bij maandenlang gebruik is het anabole vetzuur CLA veilig. Dat blijkt uit een toxicologische studie naar het preparaat Clarinol G80, een kandidaatbestanddeel voor slankmakende functional foods. CLA zit al in supplementen voor bodybuilders en afslankers.


Het belangrijkste deel van de studie bestond echter uit een dierstudie. Groepen vrouwtjes en mannetjes kregen negentig dagen lang een normaal dieet, een dieet met veel plantaardig vet of een dieet met verschillende hoeveelheden CLA.

Het voer van de ratten in de high dose groep bestond voor vijftien procent uit CLA. Dat is meer dan in andere dierenstudies, waarin de onderzoekers niet verder gingen dan vijf procent. Na negentig dagen werd een deel van de dieren geslacht en onderzocht. Een ander deel kreeg eerst nog vier weken standaardvoer, en ging pas daarna onder het mes. Zo keken de onderzoekers of eventuele bijwerkingen snel verdwenen.

De resultaten van dat deelonderzoek vatten we hieronder samen.

Sterfte

Kwam niet voor.

Lichaamssamenstelling

Het gewicht veranderde niet door de CLA. De samenstelling van het lichaam wel. Hoe meer CLA, des te minder vet. Vooral bij de vrouwtjesdieren was de vermindering duidelijk.

Voedselinname

Veranderde niet. Ook de efficiency waarmee het lichaam omging met de energie uit het voer veranderde niet. Wel verminderde in de high dose groep op het einde van het experiment de inname van water met ongeveer een kwart. De onderzoekers hebben er geen verklaring voor.

Lever

De leverenzymen ALAT en AlkP - en bij de vrouwtjes ook nog ASAT - waren in de hoge doseringgroep verhoogd. Maar aan het einde van de vier weken Time Off was er van die verhoging niets meer te bespeuren. Behalve dan bij de vrouwtjes: bij hen waren ALAT en ASAT nog steeds verhoogd.

Cholesterol

Bij de hooggedoseerde mannetjes ging het cholesterol wat omlaag, bij de vrouwtje omhoog. Aan het einde van de vier weken Time Off was daar niets meer van te merken. De triglyceriden reageerden precies zo.

Glucose/insuline

Kleine schommelingen, die na de vier weken Time Off waren verdwenen.

Cognitieve tests

Geen impact.

Organen

De vergroting van de lever, die Utrechtse onderzoekers eerder hadden beschreven, [J Nutr. 2002 May;132(5):940-5.] kwam ook in deze proef naar voren. Zeker bij de vrouwtjes in de hoog gedoseerde groep was de gewichtstoename van de lever aanzienlijk. Gecorrigeerd voor het lichaamsgewicht bedroeg die 52 procent. Na de vier weken Time Off was daar echter nog maar zes procent van over.

De leververgroting was de meest in het oog springende bijwerking die de onderzoekers vonden. Leververvetting had niet plaatsgevonden, ontdekten ze. De theorie dat de vergroting van de lever samenhing met kleiner wordende vetvoorraden lijkt daarmee van de baan. Er waren in de lever geen tekenen van pathologische processen, ook niet op celniveau. De onderzoekers vermoeden dat de leverhypertrofie te maken heeft met een niet nader omschreven 'aanpassing'. Ze vinden niet dat het effect de term 'bijwerking' verdient.

Ook in sommige andere organen waren tijdens het gebruik kleine schommelingen in de omvang. Die waren niet interessant.

Conclusie

De onderzoekers concluderen dat voeding die voor vijf procent uit Clarinol of soortgelijke CLA-mengsels bestaat, veilig is.

Door wie?

Het onderzoek is opgezet door voedingsreus Unilever en het in bijzondere vetzuren gespecialiseerde Loders. Delen van het onderzoek zijn uitgevoerd door TNO Voeding. De partijen hebben dus belang bij de onderzoeksuitkomsten: Loders wil CLA's gaan verkopen aan Unilever, die er straks slankmakende levensmiddelen van wil maken.

Food Chem Toxicol. 2003 Dec;41(12):1749-60.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken