Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Krachttraining       Duursport & voeding       Duurtraining    

2 8 - 0 4 - 2 0 0 9

  Dierstudie: duursporter presteert slecht op dieet zonder vet (Science & Sports Volume 22, Issue 6, December 2007, Pages 286-288.)

De Tunesische biologen, die twee jaar geleden een dierstudie publiceerden in Science & Sports, hebben vraagtekens gezet bij een dogma in de duursport. Uit hun proeven blijkt dat een dieet met wat meer vetten beter is voor de hoeveelheid glycogeen in de spieren dan een dieet waarin vetten schitteren door afwezigheid.

De rol van koolhydraten in de duursport kun je vergelijken met de rol van eiwitten in de krachtsport. In de duursport zijn koolhydraten heilig. En als het aan de industrie ligt, dan blijft dat zo.

Eiwitten zijn verhoudingsgewijs duur, koolhydraten zijn goedkoop. Vandaar dat de bedrijven die zich richten op de duursport hogere marges maken dan de bedrijven die zich richt op de krachtsport - en dus zul je in door de industrie gedomineerde media voor duursporters nooit veel lezen over studie als de Tunesische.

De onderzoekers deden hun proeven met jonge ratten. Die kregen vier weken lang een normaal dieet, een dieet met wat meer vetten of een dieet met wat meer koolhydraten. De tabel hieronder staat in gewichtspercentages, niet in energiepercentages.


Normaal

Vet-rijk

Carb-rijk

Koolhydraten

62%

56%

70%

Eiwitten

17%

15%

14%

Vetten

4%

14%

3%


De Tunesische proef is dus geen experiment met extreme voedingspatronen. Het gaat gewoon om wat meer vet, of om wat meer koolhydraten. En over training. De onderzoekers lieten hun proefdieren vijf keer per week een uur zwemmen. Dieren in controlegroepen waren niet lichamelijk actief. In totaal hadden de onderzoekers dus zes groepen proefdieren: "the normal diet control (NC), the high-fat diet control (FC), the high-carbohydrate diet control (CC), normal diet with exercise (NE), high-fat diet with exercise (FE), and high-carbohydrate diet with exercise (CE)".

Toen de vier weken voorbij waren, en de onderzoekers de hoeveelheid glycogeen in de spieren van de proefdieren bepaalden, ontdekten ze tot hun verrassing dat de dieren die wat meer vet hadden gegeten [FC en FE] een aanzienlijk hogere glycogeenspiegel hadden dan de dieren in de andere dieetgroepen.


Dierstudie: duursporter presteert slecht op dieet zonder vet


Dierstudie: duursporter presteert slecht op dieet zonder vet


De insulinespiegel van de dieren die wat meer vetten hadden gekregen was hoger dan die van de andere dieren.


Dierstudie: duursporter presteert slecht op dieet zonder vet


Meer vet, meer insuline en meer spierglycogeen. Ra ra, hoe kan dat?

De onderzoekers vermoeden een simpel mechanisme achter de gevonden effecten. Muizen die wat meer vetten consumeren verbranden minder koolhydraten. Hun metabolisme verandert. Daardoor heeft hun lichaam meer carbs tot zijn beschikking om om te zetten in glycogeen, en is de insulinespiegel hoger.

De boodschap van de onderzoekers voor duursporters is duidelijk. Een dieet met wat meer vetten zorgt waarschijnlijk voor betere prestaties dan een dieet met bijna geen vetten.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken