1 1 - 0 3 - 2 0 0 9
Dierstudie: Echinacea laat testes krimpen (Medicina (Kaunas). 2004;40(12):1211-8.) [Offline]
Gisteren schreven we over de mogelijkheid dat je met Sint Janskruid je prolactinespiegel kunt verlagen - en zo misschien je testosteronspiegel kunt verhogen. Mocht je gaan experimenteren met Echinacea, dan kun je beter geen megadoses gebruiken. In een Litouwse dierstudie bleek een dagelijkse hoeveelheid van vijftig milligram extract per kilo lichaamsgewicht per dag schadelijk voor de testes.
De onderzoekers, verbonden aan Kaunas University, waren al eerder gestuit op de anti-androgene werking van Echinacea. Ze schrijven dat toe aan de verbinding sitosterol [structuurformule hieronder] in het kruid.
Sitosterol lijkt op cholesterol. In het lichaam verdringt sitosterol het cholesterol. Omdat de testes cholesterol gebruiken om steroidhormoon te maken, zou sitosterol de aanmaak van testosteron verminderen, zo luidt een helemaal niet zo onaannemelijke theorie. Toch gebruiken supplementenbedrijven sitosterol in producten die de aanmaak van androgenen juist zouden moeten verhogen. De verbinding zou omzetten in een androgeen. Omdat sitosterol ook in cholesterolverlagende margarines zit, hebben hormoonjagers van RIVM wel eens gekeken of dat ook echt gebeurt. Nee dus.
De Litouwers voerden extracten op alcoholbasis aan mannelijke ratten van drie maanden oud, vier [de ene groep] of acht weken lang [de andere groep]. Een controlegroep [K] kreeg geen Echinacea door zijn voer.
Hieronder zie je het effect van het extract op het gewicht van de testes. Echinacea deed de testes krimpen.
Toen de onderzoekers de testes van de ratten onder de microscoop onderzochten, zagen ze dat het kruid de aanmaak van zaadcellen verminderde. Na vier weken Echinacea viel het effect nog mee, na acht weken niet. Ook was het epitheel van weefsels beschadigd.
Het werk van sitosterol, vermoeden de Litouwers. De cellen in de testes hebben hoge concentraties testosteron nodig om intact te blijven. Zakt de aanmaak van testosteron, dan gaan de weefsels naar hun grootje. En als sitosterol dat effect heeft, dan hebben andere plantaardige sterolen, zoals campesterol en
stigmasterol, dat misschien ook.
Het onderzoek is gefinancierd door de Litouwse overheid. Die heeft geen belang bij de gerapporteerde resultaten. Integendeel. Litouwen wil graag kruiden gaan produceren voor de wereldmarkt.
De onderzoekers hebben geen testosteronspiegel gemeten. Ze hebben ook geen proeven gedaan met alleen sterolen, om te zien of hun theorie klopt. Bovendien is het humane equivalent van de doses die onderzoekers hoger dan de wat menselijke Echinaceagebruikers in hun lichaam stoppen.
Nog even niet in paniek raken.
|
|
|