Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursportsupplementen       Testosteron & leefstijl       Thee       Testosteron & suppletie    

0 7 - 0 5 - 2 0 0 8

  Dierstudie: EGCG vergroot het uithoudingsvermogen via de lever (Nutrition. 2008 Jun;24(6):599-603.)
Een flinke dosis EGCG, een polyfenol in groene thee vermindert uitputtingsverschijnselen bij ratten die vijf dagen achtereen in een omgeving vol stress moesten leven. Dat schrijven Japanse onderzoekers in Nutrition.
De onderzoekers werkten in opdracht van de Japanse overheid, die op zoek is naar eenvoudige voedingsstrategieën tegen karoshi. Karoshi is de Japanse gewoonte om zo hard te werken dat je letterlijk achter je bureau sterft.
EGCG
De Japanse overheid durft niet het bezopen management van de grote bedrijven aan te pakken en investeert daarom in onderzoek naar pepmiddelen als cafeïne [werkt maar veroorzaakt terugslag], citroenzuur [vermindert subjectieve vermoeidheid] en co-enzym Q10 [vermindert teruggang sprintvermogen door uitputting].
Dit keer gaven de onderzoekers EGCG aan jonge ratten. Het polyfenol kwam via een slangetje direct in de darmen van de dieren. De onderzoekers gebruikten doses van 25, 50 of 100 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Een controlegroep kreeg zout.
De onderzoekers stressden hun ratten mentaal door hun kooi onder water te zetten. Ratten houden niet van water, raken daardoor in de war en gingen minder eten. Daarom gebruikten de onderzoekers nog een andere controlegroep, eentje die niet onder stress stond maar wel minder voer kreeg.
Na vijf dagen lieten de onderzoekers de dieren zwemmen met een gewichtje aan hun staart. Hieronder zie je hoe lang de dieren dat volhielden.

Dierstudie: EGCG vergroot het uithoudingsvermogen via de lever

De hogere doses EGCG verbeterden het uithoudingsvermogen significant.
Omdat de onderzoekers wilden achterhalen hoe EGCG het metabolisme precies opvoert, keken ze in hun proefdieren naar thiobarbiturate reactive substances (TBARS). Dat is een merker voor de hoeveelheid agressieve verbindingen die ontstaat door de verbranding van vetten. In het bloed, de hersenen en de spieren van de ratten vonden de onderzoekers geen effect - maar in de lever wel.

Dierstudie: EGCG vergroot het uithoudingsvermogen via de lever

Op een manier die de Japanners niet begrijpen beschermt EGCG de lever tegen uitputtingsverschijnselen. De onderzoekers denken dat het prestatiebevorderende werking van EGCG iets met dat effect van doen heeft.

0 4 - 0 5 - 2 0 0 8

  Dierstudie: squaleen verhoogt testosteronspiegel (Anim Reprod Sci. 2008 Mar 3;104(2-4):445-9.)
Een dagelijkse dosis van twintig milligram squaleen per kilogram lichaamsgewicht verhoogt de testosteronspiegel van varkens met zeventien procent. Dat melden dierwetenschappers van de Chinese Huazhong Agricultural University in Animal Reproduction Science.
In China hebben veel varkens voorplantingsproblemen. De fokprogramma's hebben wel varkens opgeleverd die sneller groeien, maar hebben tegelijkertijd de libido van de dieren verminderd. De onderzoekers probeerden daar via het voer
Squaleen
van de varkensberen iets aan te doen.
Het lichaam maakt geslachtshormoon testosteron - plus nog veel meer steroidhormonen - van cholesterol. Het lichaam krijgt dat cholesterol via de voeding binnen, maar maakt het ook zelf van squaleen. Squaleen zit in kleine hoeveelheden in veel oliehoudende zaden. Virgin-olijfolie bevat ongeveer vierhonderd milligram squaleen per kilo. Een goede bron is paranootolie. Supplementenbedrijven verkopen squaleen in de vorm van haaien-visolie. Daarin vind je de hoogste concentraties squaleen.
Na zestig dagen lieten de onderzoekers hun varkens paren. De varkensberen die squaleen hadden gekregen hadden de helft minder tijd nodig om zover te komen dan varkens die geen squaleen hadden geconsumeerd. Squaleensuppletie, ontdekten de onderzoekers, verhoogde de testosteronspiegel. Een dosis van twintig milligram per kilo per dag werkte net zo goed als een dosis van veertig milligram per kilo lichaamsgewicht per dag.

Dierstudie: squaleen verhoogt testosteronspiegel

Hoewel varkens lijken sprekend op mensen, en zijn veel betere proefdieren zijn dan muizen en ratten, is het nog maar de vraag of mensen net zo positief op squaleensuppletie zouden reageren als de varkens uit de Chinese dierstudie. Mensen krijgen cholesterol via hun voeding binnen, de varkens uit deze studie waarschijnlijk niet. Die kregen alleen maar plantaardig voer.
Experimenteren met hoge doses squaleen is misschien niet zo verstandig. Uit proeven waarbij mensen dagelijks bijna vier gram squaleen krijgen blijkt dat squaleen de cholesterolspiegel verhoogt, en tegelijkertijd het de concentratie van gunstige HDL-cholesterol verlaagt. [Pol Merkur Lekarski. 2005 Jun;18(108):686-92.] Bovendien staan veel haaiensoorten - de meeste squaleen op de supplementenmarkt komt uit haaien - op het punt van uitsterven.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken