Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongewone anabole methoden       Plantaardige extracten       Ashwagandha       Ginseng    

0 7 - 1 1 - 2 0 0 6

  Indiase dierstudie zegt: Ginseng en Ashwagandha zijn anabool (Journal of Ethnopharmacology 44 (1994) 131-135)

We weten niet wat we ervan moeten denken, dit onderzoekje naar jonge muizen en ratten uit 1993. We kregen er een beetje een Tribulusgevoel van. Maar we willen het jullie niet onthouden.
Ashwagandha
De onderzoekers gaven muizen zeven dagen achter elkaar dagelijks aqueous suspensions van Panax ginseng en Ashwagandha (Withania somnifera). Oraal. Honderd milligram per kilo lichaamsgewicht per dag.
Op de achtste dag lieten de onderzoekers de dieren zwemmen tot ze letterlijk niet meer konden.
De controlegroep, die zout water had gekregen, hield het 163 minuten vol. Bij de Ashwagandha-groep was dat 474 minuten, bij de Gingseng-groep 537 minuten.
De Indiers deden ook een proef met jonge ratten. Die kregen oraal per kilo lichaamsgewicht een dagelijkse dosis van een gram extract, ook zeven dagen achter elkaar. Toen de onderzoekers de dieren daarna onderzochten vonden ze tekenen van significant anabolic activity.

Indiase dierstudie zegt: Ginseng en Ashwagandha zijn anabool

In India bestuderen farmacologen al langer Ashawaganda. Ze denken dat ze er groeistoornissen van kinderen mee kunnen verhelpen, of geriatrische problemen van ouderen.
De gemeten effecten schrijven de onderzoekers toe aan bio-actieve stoffen in de planten: saponines in Ginseng, en lactones in Ashwagandha. De laatstgenoemde stoffen, aldus de onderzoekers, hebben een 'anti-serotonerge werking' en stimuleren zo de eetlust.

0 2 - 1 1 - 2 0 0 6

  Resveratrol verlengt het leven van vette muizen (BBC/Nature) Biotest zat helemaal goed met zijn resveratrolbommetje. De grote man achter het onderzoek naar resveratrol, David Sinclair, pakt in Nature uit met het allereerste onderzoek dat laat zien dat het wonderbare plantenstofje ook het leven van zoogdieren verlengt. Tot dusver beperkten onderzoekers zich tot gist en fruitvliegjes.
Resveratrol
Nog niet zo lang geleden verscheen een studie waarin onderzoekers met resveratrol het leven van vissen met zestig procent konden verlengen. [Curr Biol. 2006 Feb 7;16(3):296-300.] Dat was de eerste aanwijzing dat resveratrol ook het leven van gewervelde dieren verlengt.
En dat doet resveratrol dus ook bij muizen, vertelt de groep van David Sinclair in het artikel Resveratrol improves health and survival of mice on a high-calorie diet.
In het stuk beschrijven de onderzoekers proeven op drie groepen muizen: een groep die gewoon voer eet, een groep die voer eet dat voor zestig procent uit vet bestaat en dus een krakkemikkige gezondheid heeft, en een groep die veel vet eet maar ook resveratrol door het voer krijgt. De dosis is 22 milligram resveratrol per kilo lichaamsgewicht per dag.
Resveratrol verlengt het leven van vette muizen
Resveratrol, vertellen de onderzoekers, draait de gevolgen van het vetdieet terug. Hierboven zie je bijvoorbeeld drie levers van muizen. De linker lever is van een muis met een gewoon dieet, de middelste lever is van een muis op een vetdieet en de rechter lever is van een muis die resveratrol door zijn vette voer kreeg.
Overigens kon de toevoeging van resveratrol de toename van het lichaamsgewicht door het vetdieet niet voorkomen.

Resveratrol verlengt het leven van vette muizen

De vetmuizen hebben een verminderde gevoeligheid voor insuline en glucose. De resveratrolmuizen niet. Bij hen is het molecuul AMPK actiever.
Effect van resveratrol op PGC-1-alfa
De hartspier van de resveratrolmuizen is in betere conditie, blijkt bij sectie.
Het signaalmolecuul PGC1alfa is bij de resveratrolmuizen minder geacetyleerd.
De onderzoekers concluderen: "This study shows that an orally available small molecule at doses achievable in humans can safely reduce many of the negative consequences of excess caloric intake, with an overall improvement in health and survival."

Resveratrol verlengt het leven van vette muizen

Daarmee is het verhaal nog niet afgelopen, schrijft wetenschapsjournalist Erika Check in de 2 november-editie van Nature. "Sinclair is a co-founder of Cambridge-based Sirtris Pharmaceuticals, which aims to develop drugs that act on sirtuins. This summer, Sirtris tested a modified version of resveratrol in 85 healthy men. The company said on 4 October that it saw no ill effects of the drug in these volunteers, so it has now begun a clinical trial in 90 patients with diabetes." [NATURE | Vol 444 | 2 November 2006 | 11]
Spannend, spannend.

2 6 - 1 0 - 2 0 0 6

  Amerikaans bedrijf heeft Europees & Amerikaans patent voor chocamine (nutraingredients.com 24/10/2006) New World Enterprizes heeft alweer een choco-patent in de wacht gesleept.
Fenylethylamine
"The patent, entitled “Novel chocolate composition as delivery for nutrients and medication”, covers the chemistry of the chocolate and how the blend of compounds affect energy, endurance, craving, satiation, desire, weight loss, and athletic and sexual performance." Chocamine is een extract uit de cacaoboon, en bevat theobromine, cafeine, octopamine en fenylethylamine.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken