|
||
|
||
0 1 - 0 2 - 2 0 0 4 Dierstudie: intensieve inspanning verbrandt meer vet door L-carnitine
Het eiwitsparende en vetverbrandende L-carnitine werkt beter bij getrainde ratten dan bij ongetrainde. Dat concluderen Braziliaanse onderzoekers in een studie waarmee de supplementenindustrie vast & zeker heel erg blij zal zijn.
L-Carnitine loodst vetzuren de mitochondria in, die ze verbrandt. Hoewel de lever carnitine maakt van lysine, geloven supplementenmakers dat extra L-carnitine de vetverbranding stimuleert en eiwit spaart. Daarom stoppen ze het in fat burners.
De Brazilianen vroegen zich af hoe L-carnitine werkt bij langdurige inspanning. Om daar achter te komen gaven ze ratten elke dag 28 milligram L-carnitine per kilo lichaamsgewicht, vier weken lang. Een controlegroep kreeg niets.
De Brazilianen verdeelden hun carnitine- en placeboproefdieren weer in twee groepen. De ene groep trainde niet, de andere kreeg een gewichtje aan hun staart - vijf procent van het lichaamsgewicht - en moest zes keer per week een uur zwemmen. Er waren in totaal dus vier groepen: een groep die niet trainde (CoSe) en geen carnitine kreeg, een groep die trainde (CoT), een groep die carnitine kreeg (SuSe) en een groep die trainde en ook carnitine kreeg (SuT).
Na vier weken testten de onderzoekers het uithoudingsvermogen van hun dieren. Ze zetten ze in diep water en lieten ze zwemmen tot ze het niet meer konden volhouden en kopje onder gingen. De onderzoekers maten daarbij de tijd dat de dieren het volhielden, en haalden de ratten dan uit het water. Hieronder zie je de tijden van de dieren.
Daarna onderzochten de onderzoekers het bloed en de spiervezels in de soleus - een spiergroep die vooral uit de langzame spiervezels bestaat, het vezeltype dat duursporters aanspreken.
In de spiervezels bepaalden de onderzoekers de hoeveelheden van een aantal stoffen die ontstaan als de cellen het vetzuur oliezuur omzetten in energie. Voor de fijnslijpers: ze maten de gedecarboxyleerde oliezuurketens, waarvan enzymen de COOH-kop hadden afgeknipt. Daarnaast maten de Brazilianen de hoeveelheid pyruvaat en glucose.
De figuur maakt duidelijk dat de spiercellen minder glucose, minder pyruvaat en meer oliezuur waren gaan verbranden.
Een analyse van het bloed van de ratten bevestigde dat beeld. Ratten die L-carnitine hadden gekregen hadden meer glucose in het bloed en minder melkzuur - dat ontstaat bij de verbranding van koolhydraten. [Tabel]
Bacurau RF, Navarro F, Bassit RA, Meneguello MO, Santos RV, Almeida AL, Costa Rosa LF. Does exercise training interfere with the effects of L-carnitine supplementation? Nutrition. 2003 Apr;19(4):337-41. [Link] |
|
|