2 6 - 0 3 - 2 0 0 9
Dierstudie: er zitten levensverlengende stoffen in nori (Nutr Res. 2008 Jun;28(6):377-82.)
In de Japanse en Chinese keuken gebruiken koks bladen van van het van het algen gemaakte nori. Ze maken er rolletjes van met rijst, vis, groenten en ei. Nori wordt gemaakt van de alg Porphyra - en in die alg zitten volgens een Chinese studie suikerketens die het leven verlengen.
Onderzoekers van de Chinese Academy of Sciences publiceren in Pharmacological Research de resultaten van proeven met fruitvliegjes, die gedurende hun leven werden gevoed met medium waaraan de onderzoekers de galactoseketens uit Porphyra haitanensis hadden toegevoegd. De reden voor die proeven was dat in de gebieden waar de consumptie van nori hoog is, bewoners verjongende eigenschappen aan het voedingsmiddel toeschrijven. Niet zonder grond, blijkt uit de studie.
Hieronder zie je wat de ketens doen met de levensduur van mannetjes [eerst] en vrouwtjes [daarna].
P1 staat voor de zwaarste ketens, P3 voor de lichtste. P2 zit daar tussen in.
Zeker P1 blijkt levensverlengende eigenschappen te hebben. P3 is voor mannetjes toxisch. Maar toen de onderzoekers hun vliegjes in een ongezond warme omgeving brachten bleek ineens dat P3 beschermend werkte.
De onderzoekers probeerde ook het effect van nori op de vitaliteit te meten. Daarvoor brachten ze mannetjes en vrouwtjes samen, en keken ze hoe vaak die paarden. De aanwezigheid van de suikerketens in het medium bleek daarop een positief effect te hebben.
Deze studie maakt ons, de samenstellers van Ergogenics, een beetje wantrouwig. Te vaak hebben we studies zien langskomen waarin - we noemen maar wat - onderzoekers uit Sri Lanka proseksuele effecten van Ceylonthee aantonen, Turkse onderzoekers soortgelijke beweringen doen over Turks granaatappelsap en Peruaanse onderzoekers bewijzen dat Peruaanse Maca erecties bevordert.
De Chinese studie is betaald door Shandong Province. In Shandong is de teelt van Porphyra van economisch belang.
Het mechanisme waarlangs de componenten van nori het leven verlengen hebben de Chinezen niet onderzocht.
|
|
|