Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven       Langer leven & psychologie       Melatonine       Langer leven door supplementen    

2 5 - 0 9 - 2 0 0 9

  Dierstudie: melatonine verlengt leven (Exp Gerontol. 2008 Aug;43(8):749-56.)

Muizen leven langer als je melatonine door hun drinkwater doet. Dat ontdekten onderzoekers van de Spaanse Universidad de Granada toen ze proeven deden met twee muizenvarianten die versneld verouderen. Melatonine verbetert de werking van de mitochondria in de cellen en zorgt ervoor dat die ondanks het verouderingsproces toch voldoende van het energiemolecuul ATP aanmaken.

Melatonine
De Spanjaarden experimenteerden met SAMR1- en SAMP8-muizen. Die verouderen sneller - de SA staat voor senescence-accelerated - en daarom gebruiken onderzoekers ze graag als ze meer over veroudering willen weten. De onderzoekers gaven de dieren levenslang 10 mg melatonine per kilo lichaamsgewicht via hun drinkwater. Muizen in controlegroepen kregen water zonder melatonine.

De muizen verouderen waarschijnlijk sneller omdat de energiecentrales van hun cellen, de mitochondria, sneller mankementen gaan vertonen. Ze kunnen schadelijke verbindingen, die ontstaan tijdens het omzetten van voedingsstoffen in energie, niet meer neutraliseren. Bij de onbehandelde muizen zagen de onderzoekers in de membranen van de mitochondria daardoor meer verroeste vetzuren. Of, als je het jargon prefereert: lipid hydroperoxides [LPO].


Dierstudie: melatonine verlengt leven


5v = vijf maanden gewoon drinkwater; 10v = tien maanden gewoon drinkwater; 10m = tien maanden melatonine.

De suppletie met melatonine liet de enzymen in de mitochondria beter werken. Dat hebben de onderzoekers in soortgelijke proeven ook al aangetoond voor andere celtypes, zoals hersencellen. De endogene antioxidantsystemen in de mitochondria werken beter, en de mitochondria maken op latere leeftijd meer van het energiemolecuul ATP aan.


Dierstudie: melatonine verlengt leven


De muizen leefden langer als ze melatonine kregen. Vooral bij de SAMP8-muizen was het effect duidelijk - dankzij melatonine ze leefden vier maanden langer.

De figuren hieronder zijn gebaseerd op overlevingsproeven met vrouwtjesmuizen. Bij mannetjes is het effect waarschijnlijk groter. Mannelijke organismen hebben meer afwijkingen in hun DNA dan vrouwelijke, en gaan daarom meestal eerder dood.


Dierstudie: melatonine verlengt leven
Dierstudie: melatonine verlengt leven


"These effects suggest that pharmacological intervention with melatonin might help to ameliorate age and age-related disorders", concluderen de onderzoekers. Mocht je vermoeden dat ze werken voor de supplementenindustrie, dan kunnen we je geruststellen. Het onderzoek is bekostigd door de Spaanse overheid.

Melatonine houdt hersencellen jong (8-9-2008)
Melatonine maakt oude ratten net zo slank als jonge (29-8-2008)

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken