Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Deeltijdvasten       Vetzuchtepidemie       Afvallen    

1 6 - 0 9 - 2 0 1 0

  Dierstudie: na vasten herstelt spiermassa eerder dan vetmassa (Obesity Research & Clinical Practice (2010) 4, e191e199.)

Voor de spier- en vetmassa van ratten maakt het niet uit of de dieren een paar dagen helemaal niet eten of over een langere periode minder eten. Wel laat vasten de spijsverteringsorganen meer krimpen. Dat blijkt uit de Japanse dierstudie waarover we gisteren schreven. Vandaag hebben we het over wat er gebeurt als je na een dieet of vastenperiode weer normaal gaat eten.

Dezelfde Japanners als waarover we het gisteren hadden publiceerden onlangs een proef waarin ze afgeslankte ratten 12 uur weer net zoveel lieten eten als ze wilden. De onderzoekers keken naar de vetmassa, de spiermassa en de spijsverteringsorganen.

De 12 uur recovery waren genoeg om de lever en de maag weer even groot te maken als die van ratten die niet waren afgevallen, ontdekten de onderzoekers. Na de recovery was de dunne darm in de vastengroep even groot als in de ratten die geleidelijk waren afgevallen.

Hieronder zie je het effect op het lichaamsgewicht, het gewicht van de spieren, de vetmassa en de spijsverteringsorganen.


Dierstudie: na vasten herstelt spiermassa eerder dan vetmassa

Dierstudie: na vasten herstelt spiermassa eerder dan vetmassa


Kennelijk herstelt het gewicht van de organen na het vasten razendsnel. Dat suggereert dat het met de schadelijke effecten van vasten dus wel meevalt.

Nou is een halve dag hersteltijd niet erg lang. De Japanners noemen in hun artikel een studie uit 1986 waarin onderzoekers ratten na een periode van starvation 6 dagen hebben laten herstellen. [J. Nutr. 116: 2536-2546, 1986.]

In die studie gebruikten de onderzoekers volwassen vrouwelijke ratten. Een deel daarvan kreeg eerst een periode 40 procent van het voer dat de ratten normaliter aten [restricted], een ander deel at een paar dagen helemaal niets [starved]. Toen de dieren in beide groepen 23 procent van hun gewicht hadden verloren, begon de refeeding-fase. En toen kwamen er hele interessante dingen aan het licht.


Dierstudie: na vasten herstelt spiermassa eerder dan vetmassa

Dierstudie: na vasten herstelt spiermassa eerder dan vetmassa


Als mensen precies op vasten reageren als de ratten in deze studies, dan zouden krachtsporters evenveel vet kunnen verliezen als ze een korte periode vasten dan als ze een langere periode op dieet gaan. Die aanpak heeft als voordeel dat de sporters meer tijd een hoge inname van joules kunnen hebben, en ook dus meer tijd hebben om spiermassa op te bouwen. Met de schade voor de spijsverteringsorganen valt mee, dus dat is geen bezwaar.

Na een restrictie van de inname van energie geeft het lichaam prioriteit aan de heropbouw van vetlagen, maar na een vastenperiode krijgt de heropbouw van eiwitten prioriteit. Gaan de sporters na hun korte vastenperiode weer normaal eten, dan gaat hun lichaam misschien meer spiereiwitten opbouwen.

Een win-win-situatie, heet zoiets.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken