0 4 - 0 7 - 2 0 1 0
Dierstudie: quercetine vergroot uithoudingsvermogen (Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2009 Apr;296(4):R1071-7.)
Een forse dosis quercetine [stuctuurformule hieronder] verhoogt het aantal mitochondria in cellen. Dat betekent meer uithoudingsvermogen, ontdekten fysiologen van de University of South Carolina in een dierstudie.
Quercetine is een flavonoid dat je in pure vorm niet zoveel binnenkrijgt. Versuikerde analogen zitten daarentegen in thee, appels en uien en een keur van kruiden, fruit en groenten. Na het echec van de antioxidantentheorie kreeg het onderzoek naar quercetine een nieuwe impuls toen onderzoekers ontdekten dat de verbinding in de cellen het longevity-enzym SIRT1 activeert. Dat betekent dat quercetine, net als resveratrol, misschien de positieve effecten van calorische restrictie imiteert.
In proeven met vetcellen stimuleert quercetine, meestal samen met stoffen zoals resveratrol of adrenaline, de afgifte van vetzuren aan de bloedbaan. In dierproeven verhoogt quercetine het energieverbruik een beetje - tijdelijk. In proeven met ongetrainde studenten hebben bewegingswetenschappers
|
het uithoudingsvermogen met 3 procent kunnen verhogen - een small but significant effect.
In deze dierstudie kregen mannelijke muizen van 8 weken elke dag quercetine door hun voer in een dosis van 25 mg/kg. In hun kooi stond een molentje, en de onderzoekers registreerden hoe vaak en hoe intensief de muizen dat molentje gebruikten. In de figuur hieronder staan de curven met de witte bolletjes voor muizen die geen quercetine kregen, en de curven met de zwarte bolletjes voor de experimentele groep.
De toediening duurde een week. Het interessante van de studie is dat de ergogene effecten daarna pas goed uit de verf kwamen.
Het flavonoid had in de cellen van de muizen via activatie van moleculen als PGC1alpha en SIRT1 de aanmaak van mitochondria verhoogd, zie je in de figuur hieronder. Je kijkt naar de hoeveelheid mitochondriaal DNA in hersen- en spiercellen.
In humane studies is het prestatiebevorderende effect van quercetine bescheiden. Soms concluderen onderzoekers dat het er gewoon niet is. [J Appl Physiol. 2009 Oct;107(4):1095-104.] Misschien laat deze muizenstudie zien hoe je quercetine moet gebruiken: je neemt het een week, je stopt - en dan pas komt quercetine tot z'n recht.
De onderzoekers werken voor het Amerikaanse leger. Dat is op zoek naar voedingsingrepen om soldaten op een gezonde manier beter te laten presteren.
|
|
|