2 9 - 1 0 - 2 0 1 0
Resveratrol versus de wintervetrol (BMC Physiol. 2010 Jun 22;10:11.)
In de winter worden de meeste mensen dikker. Misschien komt dat doordat hun metabolisme inzakt, misschien omdat ze minder bewegen. Een Franse dierstudie, gedaan met een proefdier met hetzelfde probleem, suggereert dat suppletie met resveratrol misschien uitkomst biedt.
In de winter worden dwergmaki's snel dikker. Omdat in de literatuur veel studies verschijnen over resveratrol als vetremmer wilden onderzoekers van het Parijse Muséum National d'Histoire Naturelle nagaan of resveratrol de dieren daartegen beschermt.
De onderzoekers gaven 6 dwergmaki's 4 weken achtereen maar liefst 200 mg resveratrol per kg lichaamsgewicht. Het experiment vond plaats in de winter, dus de dieren waren al aan het aankomen. In de week voordat de toediening begon waren de maki's 6.2 procent zwaarder geworden.
Naarmate de proef vorderde steeg het energieverbruik in rust steeds verder en nam de inname van voedsel af. Toen de 4 weken erop zaten was de snelheid waarin de dwerkmaki's dikker werden afgenomen tot 1 procent.
Maki's zijn 's nachts actief, gaan slapen als het licht wordt en doen hun ogen weer open tegen een uur of vier. De onderzoekers ontdekten dat resveratrol tijdens die rusperiode tussen zijn werking had. De verbinding verhoogde de lichaamstemperatuur van de maki's als ze sliepen.
Hoe langer de toediening duurde, des te sterker werd het effect op de lichaamstemperatuur.
Het gevonden effect verklaart misschien een bijwerking van resveratrol waar forse gebruikers wel eens over klagen. Ze slapen minder goed. Ze hebben meer tijd nodig om in slaap te komen, slapen lichter en staan ook vroeger op - zonder dat ze goed zijn uitgerust. Zou heel goed kunnen, want een voorwaarde voor een goede slaap is dat je metabolisme inzakt. De gebruikers kunnen zich dus troosten met de gedachte dat hun slapeloze nachten waarschijnlijk betekenen dat resveratrol werkt.
|
|
|