Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining       Doping voor duursporters       Taurine       Duursportsupplementen    

1 3 - 1 1 - 2 0 0 8

  Dierstudie: taurine vergroot uithoudingsvermogen (Amino Acids. 2002 Jun;22(4):309-24.) Er zit meer science in energiedrankjes dan je misschien denkt. Tot die slotsom komen wij, de immer sceptische samenstellers van dit low tech-ergogene webmagazijn, na het lezen van een studie uit 2002. Uit dat onderzoek blijkt dat suppletie met taurine
Dierstudie: taurine vergroot uithoudingsvermogen
- een vast bestanddeel van energiedrankjes - het uithoudingsvermogen van ratten vergroot.
Het onderzoek is gedaan door farmacologen van de University of Florida in opdracht van het Japanse Taisho Pharmaceutical Company. Taisho produceert supplementen, en daarbij zitten producten met taurine.
De onderzoekers gaven hun ratten een maand lang drinkwater dat voor drie procent bestond uit taurine. Een controlegroep kreeg gewoon drinkwater, zonder taurine. Weer een andere groep dieren kreeg het aminozuur beta-alanine door het drinkwater. Dat aminozuur heeft mogelijk een spieropbouwend en prestatieverbeterend effect, maar dat wisten de onderzoekers toen nog niet. Ze gebruikten beta-alanine omdat het taurine uit het lichaam verdringt.
Hieronder zie je het effect van die twee stoffen op het uithoudingsvermogen van de ratten. ET = taurine, ENT = beta-alanine.

Dierstudie: taurine vergroot uithoudingsvermogen

Taurine verbeterde de tijd dat ratten kunnen rennen. Toen de onderzoekers in de spieren van de ratten gingen kijken na hun inspanning, zagen ze dat de taurinesuppletie de stijging van de concentratie van vrije radicalen - TBARS - had afgeremd. CON = ratten die niet hebben gerend en ook geen taurine kregen; EC = ratten die wel renden maar geen taurine kregen; ET = ratten die renden en ook taurine kregen.

Dierstudie: taurine vergroot uithoudingsvermogen

Ook variabelen als LDH en CK - merkers voor spierschade - suggereren een beschermende werking van taurine. Hoe taurine spieren beschermt, dat weten de onderzoekers niet. In spiercellen zit veel taurine, maar de rol van taurine in spiercellen is nog steeds niet opgehelderd.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken