0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Taurine       Seks       Meer testosteron door suppletie       Aminozuren    

2 8 - 0 6 - 2 0 1 0

  Dierstudie: taurine vertweevoudigt testosteronspiegel (Amino Acids. 2010 Jun;39(1):155-60.)

Taurine is een heuse testosteronbooster. Dat schrijven Chinese dierwetenschappers, verbonden aan Shenyang Agricultural University, in Amino Acids. De onderzoekers gaven ratten taurine door hun drinkwater - en verdubbelden zo hun concentratie testosteron.

De onderzoekers deden eigenlijk fundamenteel onderzoek naar de rol van het enzym cysteine sulfinate decarboxylase in de testes. Dat enzym maakt taurine van het aminozuur cysteïne. Werkt dat enzym ook in de testes - en zo ja: is dat belangrijk? Hebben de testes taurine nodig om te werken? Dat wilden de onderzoekers weten.

De onderzoekers gaven eerst maar taurine aan ratten van twee maanden oud. Ze mengden het aminozuur door het drinkwater van de dieren in concentraties van 0.5, 1.0 en 1.5 procent. Na 5 weken zagen de onderzoekers dat het drinkwater dat voor 1 procent uit taurine bestond de concentratie LH, FSH en testosteron in het bloed verhoogde. De concentratie estradiol bleef vreemd genoeg constant.


Dierstudie: taurine vertweevoudigt testosteronspiegel


1 = FSH (mIU/ml), 2 = LH (IU/L), 3 = testosteron (ng/dl), 4 = estradiol (pg/ml).

De onderzoekers deden hun proeven over met hormoonproducerende cellen uit rattentestes in reageerbuizen. Zo kwamen ze erachter dat taurine de aanmaak van testosteron optimaal stimuleerde in een concentratie van 10 microgram/ml. Hogere concentraties werkten averechts.


Dierstudie: taurine vertweevoudigt testosteronspiegel


De onderzoekers herhaalden hun proeven terwijl ze in de hormoonproducerende cellen met siRNA het gen voor cysteine sulfinate decarboxylase hadden uitgeschakeld. Zonder taurine daalde daardoor de aanmaak van testosteron [4]. Voegden ze vervolgens taurine aan de cellen toe, dan normaliseerde de aanmaak [5].


Dierstudie: taurine vertweevoudigt testosteronspiegel


Taurine is dus een belangrijke factor voor de aanmaak van testosteron door de testes. Wat taurine precies doet, dat vertelt de studie niet. De onderzoekers vermoeden dat taurine het aantal receptoren voor LH en FSH op hormoonproducerende cellen van de testes vermenigvuldigt, maar erg overtuigend zijn hun argumenten niet. Whatever.

Als je de optimale dosis taurine omrekent naar mensen, en ervan uitgaat dat mensen een trager metabolisme hebben dan ratten, dan kom je voor een man van 85 kilo uit op een dagelijkse inname van zo'n 5 gram taurine.

Dat is veel. In de literatuur gaan onderzoekers meestal niet verder dan 3 gram taurine per dag. Die dosis is genoeg om de concentratie taurine in het bloed met enkele tientallen procenten te laten toenemen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken