Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  CLA       Afslanksupplementen       Afvallen       Vetzuchtepidemie    

0 8 - 0 7 - 2 0 0 5

Dierstudie: training en CLA versterken elkaars werking

Als je traint bouw je spiermassa op en breek je vetweefsel af. Slik je daar nog CLA bij, zegt een Amerikaanse dierstudie, dan versterk je die trainingseffecten.

De tabel hieronder vat de resultaten van het onderzoek samen. De onderzoekers gebruikten muizen als proefdier.

SFO/Sed = gewoon voer + niet trainen. SFO/Ex = gewoon voer + trainen. CLA/Sed = CLA-suppletie + niet trainen. CLA/Ex = CLA-suppletie + trainen. De training bestond uit dagelijks rondrennen in een molentje.


Als je traint bouw je spiermassa op en breek je vetweefsel af. Slik je daar nog CLA bij, zegt een Amerikaanse dierstudie, dan versterk je die trainingseffecten.


Hoe CLA precies werkt vertelt het onderzoek niet. CLA verlaagt de insulinespiegel, waarschijnlijk omdat het de gevoeligheid van cellen voor insuline verhoogt. Ook verlaagt het de aanmaak van ontstekingseiwitten als TNF-alfa en Interleukine-6, en het vethormoon leptine. Maar in hoeverre dat iets te maken heeft met de effecten op de lichaamssamenstelling is onduidelijk.

CLA verhoogt ook het zuurstofgebruik bij de trainende ratten. CLA verhoogt het energieverbruik, concluderen de onderzoekers.

CLA is nog steeds een omstreden supplement, ook al heeft de industrie het uitvoerig onderzocht. In grote humane studies bleek dat het supplement zorgt voor een paar kilootjes minder vet en wat meer spierweefsel. Het effect stelt eerlijk gezegd niet zoveel voor.

Aan de andere kant is en blijft CLA een transvetzuur. Dat maakt dat veel wetenschappers huiverig en sceptisch blijven staan tegenover CLA-suppletie.

J Nutr. 2005 May;135(5):1124-30.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken