0 3 - 0 2 - 2 0 0 9
Dik als kind? Misschien altijd dik... (PLoS ONE. 2008 Sep 17;3(9):e3221.)
Ben je als kind dik geweest? Hebben ze je in je jonge jaren vetgemest met frisdrank, TV-smulrollen en marsrepen? Dan is je stofwisseling waarschijnlijk voor de rest van je leven veranderd. Je lichaam gaat beduidend zuiniger om met energie uit voeding dan het lichaam van mensen die als kind slank waren. Nuttig voor als er ooit een hongersnood komt. Maar minder leuk als je graag een wasbordje wilt.
Onderzoekers van University of Chicago schrijven over de veranderingen van het metabolisme in PLoS ONE, in een publicatie over proeven met C57BL/6-muizen. Die raken net zo makkelijk verslingerd aan chips en chocolade als wij.
Toen de muizen nog jong waren gaven de onderzoekers de helft van hun proefdieren een paar weken een dieet dat voor de helft bestond uit degelijk voer, en voor de andere helft bestond uit pindakaas en snoepgoed van Nestle - in de smaakjes butterscotch, melkchocolade en witte chocolade. De dieren mochten daarvan eten zoveel ze wilden. [Unlimited] Dieren in een controlegroep kregern gewoon voer. [No sucrose]
Na een paar weken aten de beide groepen weer gewoon voer. Toen de muizen volwassen waren, begon de echte proef pas. Toen kregen beide groepen voer dat was opgevoerd met suiker- en vethoudend junkfood. En toen zagen de onderzoekers wat voor effect het vetmesten van de jonge dieren had gehad.
Toen het experiment begon waren de beide groepen ongeveer even zwaar. Maar daarna werden de dieren die in hun jeugd waren vetgemest snel dikker dan de dieren die een gezonde jeugd hadden gehad. Muizen die gewoon voer bleven krijgen werden niet dikker.
Toch aten de dieren in beide groepen evenveel. De stippellijntjes staan voor de muizen die als volwassene een periode vet- en suikerrijk voer krijgen. De solide lijntjes staan voor muizen die gewoon standaardvoer eten. Het junkfooddieet verleidt de muizen om meer te eten. Het maakt niet uit of de muizen in hun jeugd zijn vetgemest of niet.
In de kooien van de muizen stond een molentje bij wijze van fitnessmasjien. De onderzoekers hielden bij hoe lang de muizen daarvan gebruik maakten, en constateerden dat de muizen die in hun jeugd waren vetgemest niet luier waren geworden. Dus dat was ook geen verklaring.
Toen de onderzoekers gingen rekenen ontdekten ze dat door de - kortdurende - blootstelling op jonge leeftijd aan snoepgoed het lichaam van de muizen zuiniger met energie uit voedsel was geworden. En dat effect was behoorlijk sterk.
Goed, goed. Ook C57BL/6-muizen zijn geen mensen. Maar als dit effect ook optreedt bij mensen - en waarom zou ons metabolisme zoveel anders zijn dan dat van muizen? - dan krijgt dat waarschijnlijk politieke en econonomische consequenties. Want dan komt die discussie over foute voedingsfabrikanten die kinderen verleiden om te snoepen ineens in een heel ander daglicht te staan.
|