0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Leefstijl & testosteron       Overgewicht       Afvallen       Kankerpreventie    

0 2 - 1 2 - 2 0 1 0

  Dikke buik neutraliseert DHT (J Endocrinol. 2006 Dec;191(3):637-49.)

Overtollige vetlagen zijn nog slechter voor de androgeenspiegel van mannen dan we al dachten. Enzymen in vetweefsels zetten niet alleen testosteron om in estradiol, maar veranderen ook het androgene DHT in inactieve verbindingen.

Dikke buik neutraliseert DHT
Mannen met overgewicht hebben vaker een tekort aan androgene hormonen dan slanke mannen. In trials hebben artsen dat wel eens verholpen met een anti-oestrogeen als letrozole, en er zijn ook cases waarin dikke mannen gezonder worden door injecties met testosteron. [ergo-log.com 28.05.2010]

Dikke mannen die al hun kaarten zetten op testosterontherapie en niet proberen af te vallen, maken misschien een foute keuze. Hoe meer vet mannen met zich meedragen, des te geringer reageren ze op testosterontherapie. Tegelijkertijd hebben dikke mannen meer kans op bijwerkingen door testosterontherapie.

Canadese onderzoekers van Laval University hebben aangetoond dat enzymen in vetreserves DHT deactiveren - en dat ze dat in sterkere mate doen naarmate de vetlagen groter zijn. Hoe meer vet mannen met zich mee dragen, hoe meer DHT verandert daardoor in 5-alpha-androstane 3-alpha,17-beta-diol en 5-alpha-androstane-3-beta,17-beta-diol. Antioestrogenen kunnen die omzetting niet verhinderen.


Testosteron

Testosteron

Dihydrotestosteron

Dihydrotestosteron

5Alpha-Androstane-3alpha,17beta-diol

5-Alpha-Androstane-
3-alpha,17-beta-diol

5alpha-Androstane-3alpha,17beta-diol

5-Alpha-Androstane-
3-beta,17-beta-diol


De onderzoekers experimenteerden met stukjes onderhuids vet en buikvet van dikke en slanke mannen. Ze ontdekten dat vooral in onderhuids vet een fikse omzetting plaatsvond van DHT in 5-alpha-androstane-3-alpha,17-beta-diol. De enzymen die DHT activeerden waren actiever in volgroeide vetcellen [mature adipocytes] dan in vetcellen die nog niet tot op volle wasdom waren gekomen [pre adipocytes].


Dikke buik neutraliseert DHT

Dikke buik neutraliseert DHT

Dikke buik neutraliseert DHT


Hoe meer vet je hebt, des te meer DHT wordt er dus in je lichaam uitgeschakeld. Maar dat is nog niet het hele verhaal, zie je pal hierboven. Als mannen dikker worden, dan worden bij hen ook per kilo buikvet de DHT-deactiverende enzymen actiever.

Voor gedreven krachtsporters die wel wat pondjes vet kunnen missen is de take home message duidelijk. Val af.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken