Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ginseng       Ginkgo       Seks       Cerebrogenics    

0 5 - 0 9 - 2 0 0 9

  HerbalvX, een sekssupplement voor vrouwen (Adv Ther. 2000 Sep-Oct;17(5):255-62.)

Het sekssupplement HerbalvX werkt, beweerde een studie die in 2000 verscheen in Advances In Therapy. De samenstelling van het voor vrouwen bedoelde supplement is ondertussen gewijzigd, maar dat maakt de studie niet minder interessant. Ook al vragen we ons af of hij deugt.

HerbalvX, een sekssupplement voor vrouwen
In een pil van het door Jacques Waynberg en Sarah Brewer geteste HerbalvX zit 175 mg van het Muira puama-extract HV-430 en 16 mg Ginkgo biloba-extract. Een pil weegt een gram. Erg veel actieve stoffen zitten er dus niet in, als we het aardig formuleren. De eerste onderzoeker, Waynberg, heeft het HV-430-extract naar eigen zeggen zelf ontwikkeld. Toen het stuk verscheen was Waynberg directeur van een eigen sekskliniek.

Ondanks dat er weinig actieve stoffen in de pillen zaten, werkte het supplement. Waynberg en Brewer lieten tweehonderd vrouwen, die vonden dat ze te weinig zin hadden in seks, een maand lang elke dag twee pillen slikken. Voor en na de maand moesten de vrouwen een vragenlijst invullen, waarin ze onderdelen van hun seksleven een cijfer moesten geven. Het resultaat zie je hieronder.


HerbalvX, een sekssupplement voor vrouwen


Door het supplement fantaseerden de vrouwen vaker over seks en hadden ze ook vaker seks. Dat zegt de figuur hieronder.


HerbalvX, een sekssupplement voor vrouwen


Een placebogroep ontbrak.

HerbalvX, een sekssupplement voor vrouwen
De onderzoekers vonden hun resultaten echter overtuigend. "Treatment with Herbal vX produced a small but significant improvement in most individual areas examined, along with an overall improvement in nearly two thirds of the sample", concluderen ze. Ze stellen voor om het supplement in vervolgstudies beter te bestuderen, zodat duidelijk wordt welke vrouwen wel, en welke niet op HerbalvX reageren.

Dat onderzoek is er niet gekomen. De maker van HerbalvX heeft bovendien, ondanks het beloftevolle onderzoek, de samenstelling van HerbalVX gewijzigd. Er zit nu geen HV-430 meer in HerbalvX, maar Hv430-1. Dat is een extract van Lepidium meyenii of Maca. De Ginkgo biloba is vervangen door Ginseng.

De tweede auteur van de studie, Sarah Brewer, heeft volgens haar webstek behalve deze studie geen wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd. Wel schreef ze populaire boeken over gezondheid en seks, zoals Increase Your Sex Drive en The Bluffers' Guide to Sex.

De eerste auteur, Jacques Waynberg, heeft zijn naam verbonden aan een reeks glijmiddelen, zoals Dr. Jaques Waynberg Anal Gel [Google] ("Vetvrij en maakt geen vlekken") en Dr. Jacques Waynberg Lubrifist [Google] ("Zeer geschikt voor vuistneuken. In handige hygiënische pot met schroefdeksel.")


Dokter Glijmiddel onderzoekt sekssupplement voor vrouwen


Ongetwijfeld ligt het aan ons. Wij, met onze achterdochtige inslag, willen gewoon overal fraude en volksverlakkerij zien. Kunnen we niks aan doen. We staan sceptisch tegenover deze studie.

Vitamine C geeft vrijgezellen meer seks (8-8-2008)
Sekssupplement voor vrouwen Avlimil veroorzaakt ontsteking in alvleesklier (31-7-2007)

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken