0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Rommelhok       Cerebrogenics     Slaap  Slaap     Cafeïne & Koffie  Cafeïne & Koffie    

1 5 - 0 7 - 2 0 0 9

  Dommelend achter stuur? Koffie en even slapen helpen even goed (Ann Intern Med. 2006 Jun 6;144(11):785-91.)

De kans dat je tussen middernacht en vijf uur 's ochtends op de weg een ongeluk krijgt, is zes keer hoger dan op andere tijdstippen. Vermoeidheid is de oorzaak. Eventjes slapen voordat je achter het stuur kruipt doet wonderen. Net als een dosis van 200 mg cafeïne in de vorm van een kop koffie. Dat schrijven Franse onderzoekers, die samenwerkten met fabrikanten Peugeot, Renault en Citroën in de Annals of Internal Medicine.

Dommelend achter stuur? Koffie en even slapen helpen even goed
De onderzoekers deden een proef met twaalf mannen van even over de twintig. Dat is de categorie die in het verkeer die de meeste ongelukken veroorzaakt. De proefpersonen moesten 's nachts om half twee, zonder dat ze eerder op de dag hadden geslapen, tweehonderd kilometer op een rijksweg afleggen. Een camera hield in de gaten hoe vaak de mannen de witte lijnen overschreden. De mannen waren geïnstrueerd dat niet te doen.

De ene keer dronken de mannen 's nachts een kop koffie voordat ze de weg op gingen [coffee], en een andere keer sliepen ze in de auto eerst een half uurtje [nap]. Weer een andere keer dronken de mannen koffie zonder cafeïne [placebo] voordat ze het gaspedaal indrukten.

De mannen moesten ook een keer op klaarlichte dag tweehonderd kilometer afleggen, als ze waren uitgerust [day].

Hieronder zie je hoe vaak de mannen in totaal hun auto over de lijntjes heen stuurden. Je ziet dat zowel de kop koffie als het half uurtje slapen de nachtelijke rijvaardigheden van de mannen verbeterden.


Dommelend achter stuur? Koffie en even slapen helpen even goed


Als de mannen achter het stuur zaten voelden ze zich na zowel een kop koffie als een dutje minder slaperig.


Dommelend achter stuur? Koffie en even slapen helpen even goed


Nou zijn er mannen die nu elke dag grote hoeveelheden cafeïne wegwerken. De onderzoekers vragen zich af of een kopje koffie ook bij hen goed werkt. Misschien wordt deze groep alleen wakker door een half uurtje slapen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken