Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Vergeten anabolen       Psychologie    

0 2 - 0 9 - 2 0 0 5

Doodsoorzaak jonge anabolengebruikers vaak moord of zelfmoord

Bijna de helft van de jonge anabolengebruikers die overlijdt sterft door een misdrijf of door zelfmoord. Dat zeggen Zweedse forensische onderzoekers die de dossiers van 52 overleden anabolengebruikers vergeleken met die van 68 dode gebruikers van speed en heroine. Ze publiceerden hun conclusies in Drug and Alcohol Dependence Volume 81, Issue 3, 28 February 2006, Pages 241-249.

[Deze figuur] vertelt waaraan de onderzochte middelengebruikers overleden. De kolom intentional death is een optelling van de twee kolommen rechts daarvan: de moord- en de zelfmoordkolom.

Bij de anabolengebruikers met de toevoeging narcneg hebben de onderzoekers geen sporen van harddrugs gevonden. Bij gebruikers met narcpos wel.

In Zweden onderzoekt de overheid de lichamen van iedereen die sterft onder de veertig jaar. In die groep 'jonge doden' is het totale aantal drugsdoden hoger dan het aantal anabolendoden. Om je een indruk te geven: in het jaar 2000 onderzochten Zweedse pathologen 1206 overleden druggebruikers en slechts 28 dode anabolengebruikers.

Even rekenen. Zweden heeft negen miljoen inwoners, Nederland iets van zestien miljoen. Als er elk jaar in Zweden 28 jonge anabolengebruikers sterven, dan zullen dat er in Nederland iets meer dan vijftig zijn. Dan gaan we er even van uit dat het Nederlandse anabolengebruik lijkt op het Zweedse.)

Het stuk is nog niet verschenen. Wel publiceerde hetzelfde tijdschrift deze week een andere studie van deze onderzoekers. In Drug Alcohol Depend. 2005 Aug 23; [Epub ahead of print] vergelijken de Zweden in ziekenhuizen twee groepen patiŽnten met elkaar: patiŽnten die anabolen gebruikten, en patiŽnten die dat niet deden.

De sterftekans van de anabolenpatiŽnten was vijf keer hoger dan die van de patiŽnten die geen anabolen gebruikten. Dat komt dicht in de buurt bij wat Finse onderzoekers vonden toen die elite-powerlifters vergeleken met een groep mensen die geen anabolen gebruikten.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken