Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Phytopreparaten       Hart & bloedvaten       Langer leven & leefstijl       Langer leven & suppletie    

Cranberries help liver clear more cholesterol out of your blood

0 1 - 1 2 - 2 0 0 8

  Door cranberries vist lever meer cholesterol uit je bloed (Life Sci. 2005 Aug 26;77(15):1892-901.)
Cranberries, de rode friszure bessen waar je jam van kunt maken en die limonadefabrikanten in gezonde sapjes en frisdranken stoppen, zijn goed voor hart en bloedvaten. Dat ontdekten onderzoekers van Cornell University toen ze proeven deden met menselijke cellen in reageerbuizen. Cranberrries voorkomen dat het 'slechte LDL-
Door cranberries vist lever meer cholesterol uit je bloed
cholesterol' gaat roesten in de bloedvaten, en zo de vaatwanden beschadigt en laat dichtslibben. De bessen laten bovendien de lever meer LDL opnemen.
Het lichaam vervoert cholesterol en vetten via kleine bolletjes. De lever maakt ze en geeft ze af aan het bloed. VLDL heten die transportlichaampjes. In het lichaam plukken cellen en enzymen van VLDL af wat ze nodig hebben. Wat overblijft is LDL, het linke cholesterol. Zeventig procent daarvan wordt opgenomen door de bijnier, de testes [bij mannen] of de ovaria [bij vrouwen] en de lever. De bijnier, de testes en de ovaria zetten cholesterol om in hormonen, de lever zet het om in gal. Dat is een goede zaak. LDL wat in de bloedvaten blijft zweven gaat roesten, beschadigt de vaatwand en start zo een proces op dat uitmondt in aderverkalking.
[Het 'goede HDL-cholesterol' voert overtollig cholesterol af van de weefsels naar de lever. HDL verlaagt de kans op een hartaanval, LDL verhoogt het.]
Cranberries zouden op dat proces wel eens een gunstige invloed kunnen hebben, ontdekten Yi-Fang Chua en Rui Hai Liu van Cornell. Toen ze extracten van cranberries bij LDL deden, zagen ze dat die voorkwamen dat LDL ging roesten. Interessanter is hun ontdekking dat diezelfde extracten levercellen meer receptoren voor LDL laten aanmaken. Dat zie je hieronder.

Door cranberries vist lever meer cholesterol uit je bloed

De levercellen werden dus gevoeliger voor LDL. Ze namen dan ook meer LDL op. Dat zie je hieronder.

Door cranberries vist lever meer cholesterol uit je bloed

"Incorporating cranberries in a balanced diet is thus recommended for dietary modification for the prevention of CVD", concluderen de onderzoekers.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken