Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's     Detectie Van Anabolen  Detectie van anabolen     HCG & antioestrogenen  HCG & antioestrogenen    

0 7 - 0 7 - 2 0 0 8

  Door hCG-kuur verliest bodybuilder bijna laatste testikel (World J Surg Oncol. 2008 Jun 25;6:68.)
Nou was de 31-jarige Ierse bodybuilder vijf jaar geleden al een testikel kwijtgeraakt. Toen had hij zaadbalkanker. Artsen hadden zijn aangetaste zaadbal verwijderd, ze hadden de man bestraald en, nadat de bodybuilder was genezen, onderzochten de artsen geregeld zijn bloed om te zien of de kanker wegbleef. En toen verloor de man bijna alsnog zijn resterende testikel.
Veel tumoren in de zaadbal produceren het eiwit beta-hCG - voluit: beta human chorionic gonadotrophin. Daarom controleren artsen mannen die zaadbalkanker hebben gehad - de kans op een geslaagde behandeling ligt
Door hCG-kuur verliest bodybuilder bijna laatste testikel
in de buurt van de 99 procent - op de aanwezigheid van beta-hCG.
Beta-hCG is de helft van het hormoon hCG waarmee vrouwen hun kans op zwangerschap kunnen verhogen. Preparaten met hCG, zoals het bekende Pregnyl van Organon, circuleren ook in het dopingmilieu. Chemische sporters gebruiken ze na een anabolenkuur, als ze hun natuurlijke testosteronaanmaak willen herstellen.
Je ziet het beta-hCG-eiwit hierboven.
Het hormoon hCG is een dimeer: het bestaat voor de ene helft uit het eiwit beta-HCG en voor de andere helft uit een alpha-deel. Dat alpha-deel is een eiwit dat je ook terugvindt in de hormonen LH, FSH en TSH.
LH is een hormoon dat de Leydigcellen in de testes aanzet om testosteron te produceren.
LH en hCG lijken op elkaar. Ze hebben niet alleen eenzelfde alpha-deel, maar ook eenzelfde beta-deel. In het beta-hCG van hCG zitten alleen twee dozijn aminozuren die je in het beta-hCG van LH niet vindt. Zowel hCG als LH interacteren met de LHCG-receptor.
In ieder geval, toen oncologen van University College Dublin het bloed van de bodybuilder onderzochten, vonden ze een concentratie van 28.5 eenheden van het eiwit beta-hCG per milliliter. Dat is hoog. Mannen hebben normaliter minder dan vijf eenheden beta-hCG per milliliter in hun bloed. Komt de concentratie in de buurt van de dertig, dan kan dat betekenen dat de kanker is teruggekeerd.

Door hCG-kuur verliest bodybuilder bijna laatste testikel

De artsen scanden het onderlichaam van de man, maar ze zagen niets afwijkends. Toen ze nog eens met de bodybuilder gingen praten, vertelde man dat hij het afgelopen jaar nandrolone-decanoate, de actieve stof in Deca-Durabolin, had gebruikt. Hij was er net mee gestopt, en injecteerde zichzelf nu met hCG om zijn natuurlijke testosteron-aanmaak weer op gang te helpen.
Toch goed dat de oncologen nog even met de man gingen praten voordat ze wederom hun scalpel in zijn scrotum zetten. Als mannen die zaadbalkanker hebben gehad een verhoogde hCG-spiegel hebben, beginnen artsen meestal routinematig weer met een chemokuur of andere procedures.
Het gebeurt vaker dat chemische sporters in de problemen komen in het ziekenhuis. Volgens de gevalsbeschrijvingen - die natuurlijk alleen de visie van de artsen weerspiegelen - komt dat omdat de sporters niet vertellen dat ze ergogene middelen gebruiken. In het voorjaar van 2008 overleed bijvoorbeeld een Duitse bodybuilder, omdat hij zijn artsen niet wilde vertellen dat hij een overdosis DNP had geslikt.

0 7 - 0 7 - 2 0 0 8

  Hordenloper Simon Vroemen: supplementen met methandienone kostten me de kop (simonvroemen.nl July 11th 2008) [Offline]
De Nederlandse steeple chaser Simon Vroemen is betrapt op het gebruik van het anabole steroid methandienone, de actieve stof in Dianabol. Dat gebeurde tijdens een dopingcontrole in juni, waar Vroemen zelf om had gevraagd. De concentratie van
Methandrostenolone
de stof in Vroemens monster zou "miniem" zijn.
"Methandienone is geen lichaamseigen stof, dus er is geen ondergrens", zegt Vroemen tegenover het ANP. [ANP 11 juli 2008] [Offline] "Ik heb de afgelopen winter de ziekte van Pfeiffer gehad. Een tip was veel Chinese kruidenthee te drinken met ginseng. Misschien is dat supplement vervuild geweest."
Vroemen breekt zich het hoofd over de manier waarop de methandienone in zijn lichaam is gekomen. Behalve thee met ginseng gebruikte hij ook supplementen met magnesium en vitamine C, vertelt de atleet in De Telegraaf. [De Telegraaf 14 jul 2008]
Wij van Ergogenics vinden het verhaal van Vroemen helemaal niet zo onwaarschijnlijk. Methandienone is de actieve stof in het als "prohormoon" verkochte supplement Met-AD-17-diol, maar ook in verkapte anabole preparaten als D-Blade. De fabrikanten van die producten maken ook supplementen die op het oog geen verboden stoffen bevatten, zoals bruistabletten met vitamine C. Ook daarin hebben onderzoekers methandienone aangetroffen.
Vroemens idee dat Chinese kruidenthee anabole steroidhormonen bevat is evenmin onwaarschijnlijk. In Chinese LiDa-kruidenthee, bedoeld om af te vallen, heeft de fabrikant stiekem forse hoeveelheden van de eetlustremmer sibutramine verstopt. Dus waarom zou er geen ginsengthee circuleren waaraan dianabol is toegevoegd?
Een andere indicatie voor Vroemens oprechtheid is zijn begeleider, de arts Berend Nikkels. Nikkels naam dook ook al op in de mogelijke gendoping-zaak rond de Duitse coach Thomas Springstein. [De Telegraaf 12 jul 2008] Nikkels is niet zomaar iemand, maar iemand die kaas van doping heeft gegeten. Als Nikkels Vroemen doping had gegeven, dan was dat niet opgedoken in een dopingtest.
Als je daar nog bij optelt dat Vroemen zelf moleculair wetenschapper is, dan weet je dat als Vroemen doping zou hebben gebruikt, hij zich nooit zou hebben laten betrappen op zoiets ouderwets als methandienone.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken