0 2 - 0 7 - 2 0 0 9
In het lab: doping met hormoonproducerende cellen
(Endocrinology. 2003 Nov;144(11):4975-9.)
Medische wetenschappers experimenteren in studies met cellen en proefdieren met een nieuwe techniek die wel eens interessant voor dopingdoeleinden zou kunnen zijn. De onderzoekers nemen hormoonproducerende cellen, encapsuleren die en injecteren ze vervolgens in proefdieren.
Daar maken de cellen bijvoorbeeld testosteron aan.
In een artikel, dat in 2003 verscheen in Endocrinology, vertellen onderzoeksleider Anthony Atala en eerste auteur Marcelle Machluf over een experiment met Leydigcellen uit de testes van ratten. Leydigcellen produceren testosteron. De onderzoekers weekten de cellen los uit de weefsels, en plakten ze vervolgens in bolletjes van het polymeer alginate-poly-L-lysine. Hieronder zie je die bolletjes onder een microscoop.
De onderzoekers deden experimenten met de geëncapsuleerde cellen in reageerbuizen, en ontdekten dat de encapsulatie de levensduur van de Leydigcellen verlengde. Gewone cellen hielden na drie dagen op met werken, maar de cellen in de bolletjes - de onderzoekers hebben het over microspheres - bleven zes dagen actief.
Indrukwekkender was het resultaat van toediening van de bolletjes aan ratten zonder testes. Hieronder zie je wat er met de testosteronspiegel gebeurde na injectie van 5 miljoen Leydigcellen. Dat is ongeveer tien procent van de hoeveelheid Leydigcellen die je vindt in intacte mannetjesratten. De Leydigcellen
verhoogden de testosteronspiegel echter tot zo'n veertig procent van wat je in een intacte rat vindt.
Tot 43 dagen na implantatie zagen de onderzoekers een verhoging van de testosteronspiegel. Ze deden ook een proef waarbij ze de cellen direct in de darmen
spoten. Dat ging even goed.
Het proces is nog niet optimaal, lees je in het stuk. Bij het encapsuleren van de cellen gingen er waarschijnlijk cellen dood, en ongetwijfeld zijn er inmiddels verbeterde microspheres ontwikkeld. Het onderzoek waarover we het hebben dateert waarschijnlijk uit de late jaren negentig.
Onderzoeksleider Anthony Atala was recent betrokken bij een soortgelijke studie. Daarin experimenteren onderzoekers met EPO-producerende cellen van
muizen. [World J Urol. 2008 Aug;26(4):295-300.]
Het onderzoek doet denken aan de experimenten die artsen als Serge Voronoff in het begin van de 20ste eeuw uitvoerden, en testikels van apen en geiten implanteerden in mannen. Die proeven waren geen succes.
|
|
|