11.06.2012

Dosis van 600 mg cafeïne = 110 kilocalorieën meer verbranden

Als je wilt afvallen is elk steuntje in de rug welkom. Vandaar de populariteit van afslanksupplementen. In een studie uit 1989 bewezen voedingswetenschappers van Harvard Medical School dat in ieder geval de afslanksupplementen met cafeïne inderdaad dat steuntje in de rug kunnen geven - al is het niet overdreven groot.

De onderzoekers stopten een kleine groep proefpersonen een etmaal in een respiratiekamer die kon meten hoeveel kilocalorieën de proefpersonen verbruikten. De proefpersonen consumeerden in hun dagelijkse leven 250-500 mg methylxanthines - de groep stimulerende verbindingen in thee, cacao, cola en koffie waartoe ook cafeïne behoort.

De proefpersonen slikten in de respiratiekamer gedurende de eerste 12 uur van hun verblijf elke 2 uur een pil met 100 mg cafeïne. Zoveel cafeïne zit er in een kop koffie. Gedurende de tweede periode van 12 uur slikten de proefpersonen niks.

Gedurende de eerste periode steeg het energieverbruik, vertelt de figuur hieronder. Gedurende de tweede periode van 12 uur had het stimulerende middel geen effect.


In de periode, waarin de proefpersonen cafeïne slikten, verbrandden slanke proefpersonen [Lean subjects] 11 procent meer energie. In de proefpersonen die vroeger te dik waren geweest [Postobese subjects] nam het energieverbruik toe met slechts 8 procent.

Over de hele dag verhoogde 600 mg cafeïne het energieverbruik met maximaal 109 kilocalorieën. Als je dat nu twee maanden zou volhouden, dan verbrand je een krappe zevenduizend kcals extra. Zoveel energie zit er ongeveer in een klein kilootje lichaamsvet. Zo ongeveer.

Je kunt meer uit cafeïne halen als je aan krachttraining doet - cafeïne verhoogt de hoeveelheid energie die je verbruikt door het EPOC-effect - en als je cafeïne combineert met groene thee-catechines als EGCG.

Bron:
Am J Clin Nutr. 1989 Jan;49(1):44-50.

Meer:
Cafeïne verhoogt vetverbranding na krachttraining (22-7-2011)
Metastudie: afslanksupplementen met cafeïne en groene thee werken (22-2-2010)
Cafeïne meest effectieve afslankcomponent (20-11-2009)