Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Eieren       Groene thee, thee & EGCG       Eiwitten    

2 2 - 0 4 - 2 0 0 8

  Drie kopjes groene thee per dag beschermen spiercellen van bodybuilders (Nutrition. 2008 May;24(5):433-42.)
Een belangrijke merker van spierschade door training is de concentratie van het enzym creatinekinase. Hoe meer van dat enzym in je bloed zit, des te beroerder zijn je spiercellen eraan toe. Een paar koppen groene thee per dag verlagen de concentratie van dat enzym bij mensen die trainen met gewichten, ontdekten Braziliaanse onderzoekers.
Groene thee is razend populair onder gezondheidsfanaten sinds duidelijk is dat de polyfenolen in groene thee het lichaam beschermen. Maar beschermen ze ook tegen de stress die training met gewichten met zich meebrengt?
Omdat ze die vraag wilden beantwoorden gaven onderzoekers van de Federal University of Santa Catarina and Clube Doze de Agosto veertien jonge mannen gedurende een week elke dag drie koppen groene thee. Elke kop van tweehonderd milliliter was getrokken van twee gram groene theebladeren.
Na een week lieten de onderzoekers hun proefpersonen bankdrukken. Voor en na de training maten de Brazilianen in het bloed van de proefpersonen een aantal merkers voor stress. De onderzoekers deden hetzelfde bij een controlegroep die geen groene thee had gedronken maar wel trainde.
Groene thee verminderde zowel voor als na de training de concentratie agressieve geoxideerde vetzuren. Dat zijn geduchte vrije radicalen. Ze beschadigen cellen, denken wetenschappers. Voor en na de training verhoogde groene thee bovendien de concentratie van het ontgiftende enzym glutathion of GSH.
Voor krachtsporters is het effect op creatinekinase echter het meest interessant. Dat zie je hieronder.

Groene thee, vermoeden de Brazilianen, is een interessant voedingsmiddel voor sporters. Hun studie doet immers vermoeden dat groene thee antikatabool werkt.

1 1 - 0 4 - 2 0 0 8

  Eitje per dag verhoogt sterftekans (Am J Clin Nutr 2008;87:9649.)
Eet je elke dag een ei? Hoewel eierdooiers de belangrijkste bron van cholesterol in ons dieet zijn, verhoogt een redelijk hoge consumptie van eieren de kans op een beroerte of een hartaanval niet. Dat zeggen epidemiologen van Harvard in de American Journal of Clinical Nutrition. Toch betekent dat niet dat je naar hartelust eieren kunt eten. Eierconsumptie verhoogt de kans op sterfte volgens de Amerikanen wel.
De epidemiologische literatuur is niet erg duidelijk over de relatie tussen eieren en hart- en vaatziekten. Hoewel er volgens studies een duidelijk - maar zwak - verband is tussen voedingscholesterol is en hart- en vaatziekten, vinden de meeste epidemiologische onderzoeken geen verband tussen eieren en hartaanvallen. Als studies een verband vinden, dan is dat bescheiden.
Daarom analyseerden de onderzoekers de gegevens van meer dan twintigduizend artsen, die tussen 1981 en 2001 hadden meegedaan aan de eerste Physicians' Health Study. Ze analyseerden het verband tussen de inname van eieren enerzijds, en anderzijds het optreden van hartaanvallen, beroertes en sterfte.
Een verband tussen hartaanvallen en beroertes vonden de onderzoekers niet. Maar een verband tussen de inname van eieren en sterfte, dat vonden de Harvardianen wel.

Eitje per dag verhoogt sterftekans

De meest forse eierenconsumenten in de onderzochte groep consumeerden iets meer dan een eitje per dag. Dat verhoogt de sterftekans met een kwart. Dat is niet veel. Voor sommige groepen zouden eieren echter wel eens een serieuzere factor kunnen zijn.
Krachtporters zijn zo'n groep. Sommige krachtsporters consumeren aanmerkelijk meer eieren dan de meest enthousiaste eierconsumenten in deze studie.
Bovendien zijn er wellicht groepen die extra gevoelig zijn voor eieren. Bij diabeten, ontdekten de Harvardianen bijvoorbeeld, is de verhoging van de sterfte door eierconsumptie een factor twee groter dan normaal.

Eitje per dag verhoogt sterftekans

De grote kracht van deze studie is dat hij groot is. Hij laat zien dat eieren weliswaar niet gevaarlijk voor hart en bloedvaten zijn, maar dat een forse inname van eieren desondanks een gezondheidsrisico met zich meebrengt. Onszelf bekruipt sinds jaar en dag het vermoeden dat er iets in onze manier van produceren - en ons milieu - niet helemaal in de haak is - en dat we via eieren stoffen binnenkrijgen die niet in onze voeding thuishoren.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken